Jajko sadzone na leśnym mchu jest lepsze od babki wielkanocnej. To ciasto znika z blachy w 1 dzień
To wiosenne ciasto jest idealne nie tylko na zbliżające się święta wielkanocne. Jajko zielone na leśnym mchu wygląda fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Nie jest aż tak słodkie, jak mazurek, a robi się je łatwo z kilku podstawowych składników. Gdy postawisz je stole, zniknie z blachy w 1 dzień.
Tradycyjne babki wielkanocne, makowce i mazurki są smaczne, ale nieco nudne i oklepane. Jeśli w tym roku naprawdę chcesz zachwycić swoją rodzinę wielkanocnym wypiekiem, powinnaś przygotować... jajko sadzone na leśnym mchu.
To mało znane, pyszne ciasto wyglądem od razu kojarzy się z wiosną. Ma obłędny smak, a jego przygotowanie nie jest trudne. W ubiegłym roku znalazłam ten przepis w internecie i wyszło tak dobre, że moja rodzina zjadła całą blachę w 1 dzień.
Może cię zainteresować: Obłędne ciasto bez pieczenia z galaretką. Ten przepis na Balladynę zwali cię z nóg
Na pewno zastanawiasz się, w czym tkwi sekret zielonego spodu, przypominającego leśny mech. Otóż jest to szpinak, który stanowi jeden z najważniejszych składników tego prostego ciasta. Dzięki odpowiednim proporcjom produktów warzywo to nie wybija się jednak smakiem, a wypiek jest niezwykle smaczny - nie za słodki, ani niezbyt wytrawny.
Składniki potrzebne na wielkanocne ciasto - jajko sadzone na leśnym mchu - dół:
- świeży szpinak - 200 g
- mąka ziemniaczana - 1 szklanka o pojemności 150 ml (lub 3/4 szklanki o pojemności 200 ml)
- mąka pszenna - 2 szklanki o pojemności 200 ml (w sumie 400 ml)
- duże jajka - 3 sztuki
- cukier - 1 szklanka o pojemności 150 g
- olej - 1 szklanka (opcjonalnie 200 g masła rozpuszczonego)
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki małe
- sól - szczypta do smaku
Składniki potrzebne na masę serową:
- woda - 200 ml
- galaretka cytrynowa - 1 sztuka
- twaróg tłusty - 1 kilogram
- cukier puder - 3/4 szklanki o pojemności 150 ml
- śmietanka kremówka (30 proc) - 300 ml
Składniki na górną warstwę:
- galaretki krystaliczne - 2 sztuki
- morele - 1-2 puszki
Czytaj również: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut bez cukru i żelatyny. Mieszam 3 składniki i smakuje bosko
Liście świeżego szpinaku umyj i wrzuć do blendera. Nastaw urządzenie na średnie obroty tak, by warzywo się rozdrobniło. Otwórz urządzenie i wsyp mąkę ziemniaczaną.oraz mąkę pszenną, a gdy to zrobisz, zmiksuj razem wszystkie składniki, aby powstała ci zielona masa o mącznej konsystencji.
Do dużej miski wbij trzy jajka kurze, dodaj szczyptę soli dla smaku. Utrzyj je wraz z cukrem na puszystą, gładką masę. Do utartych jajek dodaj również olej i w dalszym ciągu mieszaj składniki za pomocą miksera. Dodaj mąkę zblendowaną ze szpinakiem i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i rozmieszaj mikserem na małych obrotach.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 34 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wstaw je do nagrzanego piekarnika (tryb góra dół) i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, wyjmij go z foremki i delikatnie wyrównaj górę ciasta tak, by miało idealnie zielony kolor i włóż je ponownie do foremki.
Przystąp do przygotowania kolejnej warstwy, rozpuszczając galaretkę cytrynową w 200 ml wrzącej wody. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Do dużej miski przełóż kilogram twarogu, zmiksuj go. Dodaj 100 g cukru pudru i 300 ml kremówki 30 proc, rozdrobnij ponownie na kremową masę i wymieszaj powoli, dodając ostudzoną galaretkę cytrynową. Gotową serową masę wyłóż na wierzchu ciasta, dobrze ją wyrównując. Zostaw miejsce na galaretkę i morele.
W 750 ml wrzątku rozpuść 2 krystaliczne galaretki, mieszając. Odstaw do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Morele wyłóż na masie serowej i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na noc, by stężało. O poranku pokrój na równe kawałki i wyłóż na stół.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia