Reklama
Reklama

Jajko sadzone na leśnym mchu jest lepsze od babki wielkanocnej. To ciasto znika z blachy w 1 dzień

To wiosenne ciasto jest idealne nie tylko na zbliżające się święta wielkanocne. Jajko zielone na leśnym mchu wygląda fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Nie jest aż tak słodkie, jak mazurek, a robi się je łatwo z kilku podstawowych składników. Gdy postawisz je stole, zniknie z blachy w 1 dzień.

Tradycyjne babki wielkanocne, makowce i mazurki są smaczne, ale nieco nudne i oklepane. Jeśli w tym roku naprawdę chcesz zachwycić swoją rodzinę wielkanocnym wypiekiem, powinnaś przygotować... jajko sadzone na leśnym mchu. 

To mało znane, pyszne ciasto wyglądem od razu kojarzy się z wiosną. Ma obłędny smak, a jego przygotowanie nie jest trudne. W ubiegłym roku znalazłam ten przepis w internecie i wyszło tak dobre, że moja rodzina zjadła całą blachę w 1 dzień.

Może cię zainteresować: Obłędne ciasto bez pieczenia z galaretką. Ten przepis na Balladynę zwali cię z nóg

W Wielkanoc podaj gościom to ciasto. Jajko sadzone na leśnym mchu znika z blachy w 1 dzień

Na pewno zastanawiasz się, w czym tkwi sekret zielonego spodu, przypominającego leśny mech. Otóż jest to szpinak, który stanowi jeden z najważniejszych składników tego prostego ciasta. Dzięki odpowiednim proporcjom produktów warzywo to nie wybija się jednak smakiem, a wypiek jest niezwykle smaczny - nie za słodki, ani niezbyt wytrawny. 

Składniki potrzebne na wielkanocne ciasto - jajko sadzone na leśnym mchu - dół:

  • świeży szpinak - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka o pojemności 150 ml (lub 3/4 szklanki o pojemności 200 ml)
  • mąka pszenna - 2 szklanki o pojemności 200 ml (w sumie 400 ml)
  • duże jajka - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka o pojemności 150 g
  • olej - 1 szklanka (opcjonalnie 200 g masła rozpuszczonego)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki małe
  • sól - szczypta do smaku

Składniki potrzebne na  masę serową:

  • woda - 200 ml
  • galaretka cytrynowa - 1 sztuka
  • twaróg tłusty - 1 kilogram
  • cukier puder - 3/4 szklanki o pojemności 150 ml
  • śmietanka kremówka (30 proc) - 300 ml

Składniki na górną warstwę:

  • galaretki krystaliczne - 2 sztuki
  • morele - 1-2 puszki

Czytaj również: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut bez cukru i żelatyny. Mieszam 3 składniki i smakuje bosko

Jak przygotować jajko sadzone na leśnym mchu? Prosty przepis na udany wypiek

Liście świeżego szpinaku umyj i wrzuć do blendera. Nastaw urządzenie na średnie obroty tak, by warzywo się rozdrobniło. Otwórz urządzenie i wsyp mąkę ziemniaczaną.oraz mąkę pszenną, a gdy to zrobisz, zmiksuj razem wszystkie składniki, aby powstała ci zielona masa o mącznej konsystencji. 

Do dużej miski wbij trzy jajka kurze, dodaj szczyptę soli dla smaku. Utrzyj je wraz z cukrem na puszystą, gładką masę. Do utartych jajek dodaj również olej i w dalszym ciągu mieszaj składniki za pomocą miksera. Dodaj mąkę zblendowaną ze szpinakiem i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i rozmieszaj mikserem na małych obrotach.

Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 34 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wstaw je do nagrzanego piekarnika (tryb góra dół) i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, wyjmij go z foremki i delikatnie wyrównaj górę ciasta tak, by miało idealnie zielony kolor i włóż je ponownie do foremki. 

Przystąp do przygotowania kolejnej warstwy, rozpuszczając galaretkę cytrynową w 200 ml wrzącej wody. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Do dużej miski przełóż kilogram twarogu, zmiksuj go. Dodaj 100 g cukru pudru i 300 ml kremówki 30 proc, rozdrobnij ponownie na kremową masę i wymieszaj powoli, dodając ostudzoną galaretkę cytrynową. Gotową serową masę wyłóż na wierzchu ciasta, dobrze ją wyrównując. Zostaw miejsce na galaretkę i morele. 

W 750 ml wrzątku rozpuść 2 krystaliczne galaretki, mieszając. Odstaw do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Morele wyłóż na masie serowej i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na noc, by stężało. O poranku pokrój na równe kawałki i wyłóż na stół. 

Zobacz też:

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

​Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy | desery | przekąski