Reklama
Reklama

Obłędne ciasto bez pieczenia z galaretką. Ten przepis na Balladynę zwali cię z nóg

Balladyna to efektowne ciasto, które smakuje obłędnie, ale też prezentuje się bardzo dobrze, dlatego warto zrobić je na szczególną okazję np. na najbliższe święta wielkanocne. Warstwy herbatników przekładamy kremową masą i kajmakiem, a wierzch dekorujemy malinową galaretką wypełnioną owocami. Sprawdź prosty przepis na ciasto bez pieczenia.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku warto zaskoczyć rodzinę innym ciastem niż babka czy mazurek. Balladynę przygotujemy bez pieczenia, jej smak przypadnie do gustu każdemu, a do tego pięknie udekoruje stół wielkanocny. Przedstawiamy przepis na ciasto bez pieczenia, idealne na różne okazje.

Składniki na Balladynę

Składniki na Balladynę podzieliliśmy na trzy części. Musimy naprzemiennie układać herbatniki, które przekładamy pysznym kremem i kajmakiem. To ciasto bez pieczenia dopełniamy malinową galaretką z owocami. 

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania Balladyny? 

Składniki na krem budyniowy:

  • 800 ml mleka;
  • 6 łyżek cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji;
  • 2 budynie waniliowe 40 g;
  • 2 żółtka;
  • 300 g masła o temperaturze pokojowej.

Składniki na galaretkę:

  • 2 galaretki malinowe;
  • 800 ml gorącej wody;
  • 450 g świeżych lub mrożonych malin.

Dodatkowo:

  • 2 duże opakowania herbatników kakaowych;
  • 2 duże opakowania herbatników maślanych;
  • 1 puszka kajmaku.

Przepis na Balladynę

Do zrobienia Balladyny najlepiej sprawdzi się forma o wymiarach 25x35 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Od razu układamy na niej herbatniki kakaowe

Przechodzimy do przygotowania warstwy kremowej. Zagotowujemy 500 ml mleka z cukrem i wanilią. Z kolei w 200 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i mieszamy go z żółtkami. Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Naczynie owijamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Później miksujemy miękkie masło i dodajemy po łyżce budyniu tak, aby powstał gęsty krem

W tym kroku "układamy" ciasto bez pieczenia. Połowę masy kremowej wykładamy na herbatniki kakaowe. Następnie przykrywamy ją herbatnikami maślanymi, na których rozprowadzamy kajmak (możemy uprzednio lekko podgrzać puszkę w gorącej wodzie). Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych, ponownie krem i herbatniki kakaowe. 

Na koniec należy udekorować Balladynę galaretką malinową z owocami. W tym celu galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy je do wystygnięcia. Owoce mrożone od razu dodajemy do galaretki, natomiast świeże maliny dopiero do tężejącej. Całość wykładamy na wierzch herbatników. 

Gotową Balladynę owijamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. To ciasto bez pieczenia podajemy drugiego dnia. 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia