Reklama
Reklama

Przepis na pyszną babkę bananową, którą możesz jeść na diecie. Nie ma w niej ani grama cukru

Już niedługo będziemy obchodzić święta wielkanocne. Na stołach królują wtedy tłuste potrawy i słodkie desery, co nie zawsze cieszy osoby dbające o linię. Specjalnie dla nich przedstawiamy przepis na pyszną babkę bananową, która nie ma ani grama cukru. Pokocha ją każdy fan słodyczy, dlatego warto przygotować to ciasto na Wielkanoc.

Ciasta nie zawsze muszą zawierać kilogram cukru, żeby były smaczne, a nawet mogą w ogóle nie mieć tego składnika. Tak jest w przypadku babki bananowej, która jest nie tylko zdrowa, ale też aromatyczna. Tę słodką przekąskę można jeść na diecie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdzi się także na nadchodzące święta wielkanocne. Sprawdź szybki i prosty przepis

Składniki na babkę bananową

Większość składników na babkę bananową zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni. Jeśli jednak nie, to bez problemu kupisz je w pobliskim sklepie. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babki bananowej? Oto lista:

  • 230 g mąki pszennej;
  • 150 ml oleju słonecznikowego;
  • 100 ml ciepłego mleka;
  • 2 duże i dojrzałe banany;
  • 2 jajka L;
  • 3 łyżki cynamonu;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przepis na babkę bananową

Babkę bananową robi się bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany. Na początek należy obrać banany i rozgnieść je widelcem w misce

Następnie w innej misce musimy ubić jajka. Ubijamy je do momentu, aż żółtka połączą się z białkami i dodajemy rozgniecione banany, olej i mleko

W kolejnym kroku zajmujemy się suchymi składnikami: przesiewamy mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski z pozostałymi składnikami. 

Całość zaczynamy miksować. Czynność tę wykonujemy do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 

Później smarujemy formę olejem, posypujemy ją łyżką cynamonu i wlewamy ciasto. Babkę bananową pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 40 minut

Na koniec dekorujemy nasz wypiek cynamonem. Możemy też oprószyć babkę cukrem pudrem lub polać czekoladą, choć wtedy będzie to mniej dietetyczna wersja tego ciasta. 

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dieta