Masło to przeżytek. Wkrótce wszyscy będą smarować kanapki tym zamiennikiem
Polacy uwielbiają masło do tego stopnia, że wielu z nich nie wyobraża sobie zjeść bez niego posiłku. W końcu jak to tak, nie posmarować nim kanapek na śniadanie czy kolacje. Istnieje jednak znacznie zdrowszy i smaczniejszy dodatek do pieczywa. Ta pasta nie ma sobie równych. Idealnie pasuje do chleba i bułek ale możesz też dodawać ją do kawy.
Szukasz zdrowego zamiennika masła, który ma ciekawy smak, pomaga w walce z nadwagą, a także wspiera pracę jelit i pomaga w walce z wysokim cholesterolem? Włącz do codziennej diety jeden z najpopularniejszych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu.
Chodzi o tahini, znaną szerzej jako pasta sezamowa. Egipcjanie i Libańczycy zajadają się nią od dawna, ale z roku na rok zyskuje coraz większa popularność w Europie. Polacy również się do niej przekonuj.
Może cię zainteresować: Polacy zapomnieli o tej "oranżadzie", a działa jak miotełka na jelita
Pasta sezamowa powstaje przez zmielenie lub ucieranie podprażonych nasion łuskanego sezamu. Swoją konsystencją kojarzyć może się z masłem orzechowym. Tahini może przyczynić się do poprawy zdrowia i jest naprawdę smacznym zamiennikiem tradycyjnego tłustego masła.
Jest sycąca, a przy tym perfekcyjnie dopełnia smak kawy oraz kanapek, a przy tym korzystnie wpływa na organizm. Pasuje też do wypieków czy dressingów, a mała czarna z jej dodatkiem w Grecji jest prawdziwym hitem. Spróbuj, a być może tobie także przypadnie do gustu.
Czytaj również: Nie ma lepszego sposobu na mrożenie koperku. Zapomnij o pojemniku po lodach
Jeśli chodzi o właściwości tahini, to pasta sezamowa może wspomagać odchudzanie z uwagi na to, że szybko syci i dodaje energii, co ogranicza ochotę na podjadanie. Jej spożywanie może więc wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała pomimo tego, że ma aż 594,9 kcal w 100 gramach.
Pasta sezamowa to zdrowotna bomba witaminowa. Zawiera wapń, magnez, miedź, witaminę E, beta-karoten oraz witaminy z grupy B (w tym tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy czy B6). Znajdują się w niej także: fitosterole, aminokwasy, błonnik czy białko, (co jest szczególnie ważne dla wegan).
Ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto spożywanie pasty tahini zalecane może być także przy profilaktyce anemii, w celu poprawy pracy jelit, wsparcia zdrowia kości czy odporności organizmu, a także walki z wysokim cholesterolem.
Zobacz też:
Sałatka grecka więcej nie podejdzie wodą. Wystarczy jeden prosty trik
To najlepszy przepis na zupę ze świeżych grzybów. Taką robiła moja mama
Zawsze dodaję szklankę do ciasta drożdżowego. Jest obłędnie puszyste i wilgotne