Masło to przeżytek. Wkrótce wszyscy będą smarować kanapki tym zamiennikiem
Polacy uwielbiają masło do tego stopnia, że wielu z nich nie wyobraża sobie zjeść bez niego posiłku. W końcu jak to tak, nie posmarować nim kanapek na śniadanie czy kolacje. Istnieje jednak znacznie zdrowszy i smaczniejszy dodatek do pieczywa. Ta pasta nie ma sobie równych. Idealnie pasuje do chleba i bułek ale możesz też dodawać ją do kawy.
Szukasz zdrowego zamiennika masła, który ma ciekawy smak, pomaga w walce z nadwagą, a także wspiera pracę jelit i pomaga w walce z wysokim cholesterolem? Włącz do codziennej diety jeden z najpopularniejszych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu.
Chodzi o tahini, znaną szerzej jako pasta sezamowa. Egipcjanie i Libańczycy zajadają się nią od dawna, ale z roku na rok zyskuje coraz większa popularność w Europie. Polacy również się do niej przekonuj.
Może cię zainteresować: Polacy zapomnieli o tej "oranżadzie", a działa jak miotełka na jelita
Pasta sezamowa powstaje przez zmielenie lub ucieranie podprażonych nasion łuskanego sezamu. Swoją konsystencją kojarzyć może się z masłem orzechowym. Tahini może przyczynić się do poprawy zdrowia i jest naprawdę smacznym zamiennikiem tradycyjnego tłustego masła.
Jest sycąca, a przy tym perfekcyjnie dopełnia smak kawy oraz kanapek, a przy tym korzystnie wpływa na organizm. Pasuje też do wypieków czy dressingów, a mała czarna z jej dodatkiem w Grecji jest prawdziwym hitem. Spróbuj, a być może tobie także przypadnie do gustu.
Czytaj również: Nie ma lepszego sposobu na mrożenie koperku. Zapomnij o pojemniku po lodach
Jeśli chodzi o właściwości tahini, to pasta sezamowa może wspomagać odchudzanie z uwagi na to, że szybko syci i dodaje energii, co ogranicza ochotę na podjadanie. Jej spożywanie może więc wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała pomimo tego, że ma aż 594,9 kcal w 100 gramach.
Pasta sezamowa to zdrowotna bomba witaminowa. Zawiera wapń, magnez, miedź, witaminę E, beta-karoten oraz witaminy z grupy B (w tym tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy czy B6). Znajdują się w niej także: fitosterole, aminokwasy, błonnik czy białko, (co jest szczególnie ważne dla wegan).
Ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto spożywanie pasty tahini zalecane może być także przy profilaktyce anemii, w celu poprawy pracy jelit, wsparcia zdrowia kości czy odporności organizmu, a także walki z wysokim cholesterolem.
Zobacz też:
Tego nigdy nie dodawaj do kiszenia ogórków. Wyjdą miękkie i nijakie
Wcale nie marchewka. Ten owoc jeszcze lepiej wpływa na wzrok i jest polecany seniorom
Wygładza skórę i likwiduje cellulit. Zamiast wcierać, wystarczy pić