Reklama
Reklama

Polacy zapomnieli o tej starej "oranżadzie". Działa jak miotełka na jelita

Ten gazowany napój jest znany w Polsce od dziesiątego wieku. Przez stulecia chętnie sięgali po niego ludzie z różnych warstw społecznych od biednych chłopów po bogatą szlachtę. Ostatnio jednak przestał cieszyć się popularnością a to błąd, bo działa jak miotełka na jelita. Ma także inne prozdrowotne właściwości, o których warto przypomnieć.

Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, który od około X wieku spożywany był chętnie na terenach wschodniej i północnej Europy. Na stołach ląduje  więc od bardzo dawna.

Początkowo zyskał popularność głównie wśród biedniejszych warstw społecznych, jednak szybko przekonała się do niego także szlachta, która doceniła jego wyjątkowy smak i cenne właściwości prozdrowotne. Wielka szkoda, że dziś jest już prawie zapomniany, bo pomaga uporać się z wieloma dolegliwościami.

Może cię zainteresować: To najzdrowszy ser? Jedz regularnie na zdrowe zęby i kości mocne jak dąb

Jak powstaje kwas chlebowy i jak wygląda ten napój? To zapomniana "oranżada"

Kwas chlebowy to napój, który powstaje w wyniku fermentacji chleba lub innego pieczywa z dodatkiem cukru lub innych słodzików (np. miodu, rodzynek) oraz drożdży. Nierzadko dodawana jest do niego także mięta, aby poprawić ogólny smak. 

Kwas chlebowy obecnie można kupić głównie na targach i w sklepach ze zdrową żywnością. Poza etykietą poznasz go po tym, że ma jasno-brązowy kolor i słodko-kwaśny smak z nutką goryczki. Na dnie słoja lub butelki może widoczny być osad.

Kwas chlebowy pachnie oczywiście drożdżami i chlebem i jest naturalnie gazowany zupełnie jak oranżada. To napój idealny na wiosenno-letnie dni, ponieważ znakomicie orzeźwia i pasuje do obiadów w różnej wersji - zarówno tych cięższych, jak i nieco lżejszych.

Czytaj również: Najzdrowszy na świecie napój dla cukrzyków. Mało kto zwraca na niego uwagę

Jakie są właściwości kwasy chlebowego? Nie tylko wspomaga trawienie

Kwas chlebowy to naturalny prebiotyk, który wspomaga trawienie. Kwas chlebowy wspiera także metabolizm i ma swój udział w usuwaniu toksyn z organizmu. Stanowi także źródło witamin m.in. tych z grupy B, witaminy C, A, E, cynku czy selenu, które pozytywnie wpływają na ogólne samopoczucie, zdrowie i odporność.

Zobacz też:

Pojawiło się "złoto lasów". Prognozują prawdziwy wysyp tych grzybów

Koreanki piją codziennie i się nie starzeją. Polki nawet o tym nie słyszały

Te produkty warto jeść w ciepłe dni. Nawadniają skutecznie, jak woda

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie