Polacy zapomnieli o tej starej "oranżadzie". Działa jak miotełka na jelita
Ten gazowany napój jest znany w Polsce od dziesiątego wieku. Przez stulecia chętnie sięgali po niego ludzie z różnych warstw społecznych od biednych chłopów po bogatą szlachtę. Ostatnio jednak przestał cieszyć się popularnością a to błąd, bo działa jak miotełka na jelita. Ma także inne prozdrowotne właściwości, o których warto przypomnieć.
Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, który od około X wieku spożywany był chętnie na terenach wschodniej i północnej Europy. Na stołach ląduje więc od bardzo dawna.
Początkowo zyskał popularność głównie wśród biedniejszych warstw społecznych, jednak szybko przekonała się do niego także szlachta, która doceniła jego wyjątkowy smak i cenne właściwości prozdrowotne. Wielka szkoda, że dziś jest już prawie zapomniany, bo pomaga uporać się z wieloma dolegliwościami.
Może cię zainteresować: To najzdrowszy ser? Jedz regularnie na zdrowe zęby i kości mocne jak dąb
Kwas chlebowy to napój, który powstaje w wyniku fermentacji chleba lub innego pieczywa z dodatkiem cukru lub innych słodzików (np. miodu, rodzynek) oraz drożdży. Nierzadko dodawana jest do niego także mięta, aby poprawić ogólny smak.
Kwas chlebowy obecnie można kupić głównie na targach i w sklepach ze zdrową żywnością. Poza etykietą poznasz go po tym, że ma jasno-brązowy kolor i słodko-kwaśny smak z nutką goryczki. Na dnie słoja lub butelki może widoczny być osad.
Kwas chlebowy pachnie oczywiście drożdżami i chlebem i jest naturalnie gazowany zupełnie jak oranżada. To napój idealny na wiosenno-letnie dni, ponieważ znakomicie orzeźwia i pasuje do obiadów w różnej wersji - zarówno tych cięższych, jak i nieco lżejszych.
Czytaj również: Najzdrowszy na świecie napój dla cukrzyków. Mało kto zwraca na niego uwagę
Kwas chlebowy to naturalny prebiotyk, który wspomaga trawienie. Kwas chlebowy wspiera także metabolizm i ma swój udział w usuwaniu toksyn z organizmu. Stanowi także źródło witamin m.in. tych z grupy B, witaminy C, A, E, cynku czy selenu, które pozytywnie wpływają na ogólne samopoczucie, zdrowie i odporność.
Zobacz też:
Pojawiło się "złoto lasów". Prognozują prawdziwy wysyp tych grzybów
Koreanki piją codziennie i się nie starzeją. Polki nawet o tym nie słyszały
Te produkty warto jeść w ciepłe dni. Nawadniają skutecznie, jak woda