Reklama
Reklama

To najzdrowszy ser? Jedz regularnie na zdrowe zęby i kości mocne jak dąb

Ten ser jest doskonałym źródłem białka i wapnia, a Polacy rzadko go spożywają mimo tego, że jest naprawdę smaczny. Pochodzi ze słonecznego Cypru, gdzie uchodzi za lokalny przysmak. Zajmuje ważne miejsce w diecie śródziemnomorskiej i w kuchni można go wykorzystać na różne sposoby. Jedz regularnie na lepszą pamięć i kości mocne jak dąb.

Jeśli lubisz sery, nie musisz z nich rezygnować. Postaraj się jednak wybierać te zdrowsze, które poza smakiem mają do zaoferowania także jak najwięcej cennych składników odżywczych. 

Jednym z produktów, który warto włączyć do diety, jest ser halloumi. Ten cypryjski przysmak poza tłuszczem i solą zawiera także całą masę wartościowych pierwiastków i witamin, jest źródłem białka i wapnia, a to dopiero początek.

Ser Halloumi – co to jest, ile kalorii zawiera i jak go jeść? Jest pyszny i sycący

Halloumi to tradycyjny biały, półtwardy i elastyczny ser pochodzący z Cypru, który wytwarza się z mleka owczego albo jego mieszanki z mlekiem kozim i krowim. Zazwyczaj dodawana jest do niego także mięta, zawiera też około 46 procent wody, sporo tłuszczu i nie więcej niż 3-6 procent soli. 

Można jeść go w formie świeżej, roztopionej, smażonej albo grillowanej. W 100 g sera halloumi jest aż 321 kcal. To sporo, ale dzięki temu syci na dłużej, więc idealnie sprawdzi się na śniadanie. 

Ser halloumi pasuje również do różnych sałatek, może być także podawany jako przystawka na desce z wędlinami, albo jako zamiennik mięsa np. na pizzy czy w burgerach.

Może cię zainteresować: Nie znajdziesz ich w markecie, a to smak dzieciństwa. W PRL-u jedliśmy prosto z drzewa

Dlaczego warto jeść ser halloumi? To źródło białka, wapnia i wielu witamin

Ser halloumi jest ogólnie uznawany za zdrowy produkt, ponieważ zawiera mnóstwo wspierającego budowę mięśni białka i wapnia niezbędnego dla dobrej kondycji kości i zęby. 

W jego składzie znajdziesz także fosfor, potas czy magnez oraz witaminy: A, E, D, K czy witaminy z grupy B: B12, B2, istotne z punktu widzenia układu nerwowego. Nie zapomnij także o tłuszczach będących źródłem energii. 

Czytaj również: Dosypuj odrobinę tej przyprawy do porannej kawy. W końcu pozbędziesz się boczków

Cypryjski przysmak nie dla każdego. Kto nie powinien jeść sera halloumi?

Mimo tego, że cypryjski przysmak może przysłużyć się wielu osobom (m.in. ze zwiększonym ryzykiem osteoporozy), nie każdy powinien jeść ser halloumi. Uważać na niego muszą m.in. ludzie diecie redukcyjnej oraz chorzy z nadciśnieniem tętniczym.

Zobacz też:

Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru

Te dwa błędy podczas mycia zębów popełnia wiele osób. Cały wysiłek idzie na nic

Pierzemy je zbyt rzadko. Zrób to w ten sposób, a usuniesz nie tylko brud, ale i bakterie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy