Mało kto robi dżem z tych owoców. Szkoda, bo jest doskonały
Czas na przygotowywanie pysznych przetworów na zimę trwa w pełni — grzyby, ogórki, buraczki, jabłka to jedne z najczęstszych składników, które lądują w słoikach, ale warto pamiętać również o nieco rzadziej wykorzystywanych owocach, dzięki którym można przyrządzić smaczny dżem, który będzie nadawał się do ciast, deserów czy też na tosty. Nie potrzeba wielu składników, a przepis jest banalny.
Domowe, pyszne przetworów z owoców są idealne na zimę, można je wykorzystać do rozmaitych przepisów — na świątecznym stole na pewno się przydadzą. Początkiem jesieni w ogrodach dojrzewa sporo owoców. Jednak niewiele osób sięga po jasne winogrona, głównie ze względu na sporą wodnistość.
Winogrona, szczególnie jasne świetnie sprawdzą się na słodkie dżemy, te owoce są pyszne, zdrowe i wcale nie wymagają obieranie czy usuwania pestek — chyba że są one bardzo duże. Jednak wiele odmian białych winogron jest bezpestkowych, szczególnie te rosnące w ogrodach. Co prawda jest zdecydowanie mniej znany niż dżem truskawkowy czy jabłkowy, ale podobnie jak one świetnie nadaje się do naleśników czy też ciast. Można z powodzeniem ustawić go przy desce serów, do których będzie idealnie pasował. Winogrona dobrze łączą się także z mięsem, szczególnie czerwonym. Taki dżem na pewno przyda się w domowej spiżarni.
Poza tym w białych winogronach znajdziemy sporo mikroelementów, wspierających zdrowie organizmu m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, a także potas, żelazo i magnez. Owoce te są dobrym źródłem antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, odpowiadającymi m.in. za szybsze starzenie się skóry. Taki domowy dżem jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy, ponadto wbrew pozorom, pomimo sporej wodnistości tych owoców przetwory z nich nie wymagają sporego nakładu pracy, aby wyszły gęste i smaczne.
Sprawdź także: Zbierz w ogrodzie i zrób sok. To bomba witaminowa, o której mało kto wie
Zarówno białe, jak i ciemne winogrona można z powodzeniem wykorzystać do przetworów, jednak w przypadku tych pierwszych, szczególnie z ogródka, warto dodawać mniej cukru. Jasne winogrona zazwyczaj są dużo słodsze, więc nie potrzebują nadmiernego dosłodzenia. Poza tym przygotowuje się je w taki sam sposób. Tak więc jeśli masz w domu ciemne winogrona, to również możesz skorzystać z poniższego przepisu, pamiętaj jedynie, aby dodać nieco więcej cukru.
Przepis na dżem z białych winogron — przygotuj następujące składniki:
- 2 kg jasnych winogron
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu lub garść goździków
- 2 limonki lub cytryny
Owoce należy dokładnie opłukać, jeśli mają twarde, większe pestki to warto je usunąć. Winogrona z cukrem, przyprawą oraz sokiem z limonki (można dodać także startą skórkę) należy przełożyć do garnka. Następnie wymieszać i zagotować — ważne, aby go nie przykrywać. Kiedy winogrona puszczą sok, należy zmniejszyć ogień i gotować przez ok. godzinę, aż zgęstnieją. Następnie przekładać do słoików i szczelnie zamknąć. Można je dodatkowo pasteryzować przez 10 minut.
Zobacz też:
Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku
Taki sok na zimę robiła moja babcia. Nie potrzebujesz do niego cukru
Makłowicz dodaje to do rosołu. Wielu łapie się za głowę, ale ten składnik robi robotę