Zbierz w ogrodzie i zrób sok. To bomba witaminowa, o której mało kto wie
Wygląda jak sznur czerwonych koralików, a w rzeczywistości kryje w sobie niezwykłą moc. Cytryniec chiński to roślina, która nie tylko ozdobi ogród, ale dostarczy owoców pełnych właściwości leczniczych. Z jego jagód można przygotować sok, konfitury czy nalewkę, które wspierają zdrowie i odporność.
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) to pnącze, które w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Jego owoce są wykorzystywane w medycynie naturalnej, a także świetnie nadają się na domowe przetwory.
Cytryniec pochodzi z Chin, gdzie od setek lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Roślina świetnie odnajduje się także w polskich ogrodach, ponieważ jest odporna na mróz — wytrzymuje spadki temperatur do nawet -30°C. To pnącze szybko wspina się po podporach i altanach, tworząc dekoracyjne zielone ściany. Największą ozdobą są jednak czerwone jagody, które dojrzewają pod koniec lata i jesienią.
Sprawdź również: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki
Czerwone owoce cytryńca to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych lignanów. Substancje te chronią wątrobę, wspierają jej regenerację i pomagają usuwać toksyny z organizmu. Owoce wykazują także działanie:
- przeciwzapalne i bakteriobójcze,
- regulujące poziom cukru i cholesterolu,
- wzmacniające układ nerwowy i odpornościowy.
W medycynie chińskiej cytryniec stosowany jest jako naturalny środek poprawiający koncentrację, wydolność i równowagę psychiczną.
Do przygotowania soku z cytryńca chińskiego będziesz potrzebować:
- 1 kg cukru,
- 250 ml wody,
- 3 kg owoców cytryńca chińskiego.
Zaczynamy od umycia owoców i przełożenia ich do garnka z grubym dnem. Następnie zasypujemy cytryniec chiński cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż puszczą sok. Po tym czasie przecieramy sok i przelewamy do buteleczek. Na koniec sok z cytryńca chińskiego pasteryzujemy przez 20 minut. Jeśli mamy sokowirówkę, możemy z powodzeniem jej użyć. Sok z cytryńca chińskiego możesz dodawać do herbaty, wody albo wykorzystać jako naturalny syrop wzmacniający odporność.
Zobacz też:
Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, że ugotujesz go "po japońsku"
O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie
Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. Kluczowy jest 1 składnik