Magda Gessler zdradza tajemnicę placków ziemniaczanych. Jeden składnik, a masa nie ściemnieje
Placki ziemniaczane to smak, który uwielbia większość Polaków. Można je jeść zarówno na słodko (z cukrem lub śmietaną), jak i na słono. Idealnie sprawdzą się szczególnie jako dodatek do gulaszu węgierskiego. Poznaj tajemniczy składnik Magdy Gessler, który sprawi, że już nigdy nie będą ciemne.
Przygotowując placki ziemniaczane, warto skorzystać z malaksera lub maszynki z odpowiednią nakładką. Dzięki temu cały proces przyrządzania tego dania będzie dużo szybszy.
Z przepisu Magdy Gessler na placki ziemniaczane otrzymamy ok. 25 sztuk, czyli 5-6 porcji. Potrzebne nam składniki to:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 żółte cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- sól, pieprz, olej do smażenia.
Waga ziemniaków podana jest przed obraniem. Z tego względu ilość mąki należy dostosować do tego, jaką ilość masy na placki otrzymamy.
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Następnie ścieramy na tarce z drobnymi oczkami lub w malakserze/maszynce. Startą masę przekładamy na sitko i ustawiamy nad czystym naczyniem. Możemy delikatnie odcisnąć. Do odciśniętej masy dodajemy jajka oraz mąkę i całość mieszamy. Z naczynia, nad którym odsączaliśmy ziemniaki, odlewamy wodę, a pozostałą skrobię dodajemy do masy wraz z łyżką śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, uważając, by się nie przypaliły. W zależności od ilości masy, jaką wyłożymy na patelnię, należy dostosować moc i czas smażenia. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, jogurtem greckim lub naturalnym. Można je również zaserwować z wędzonym łososiem bądź gulaszem.
Ciemnienie startych ziemniaków to proces naturalny. Wynika po prostu z utleniania się tych roślin po starciu na tarce lub w malakserze. Nie ma on żadnego wpływu na walory smakowe przygotowanego dania, jedynie wizualne. Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy dodać do masy łyżkę śmietany, jak radzi Magda Gessler. Obecne w niej bakterie kwasu mlekowego skutecznie zatrzymają proces ciemnienia, a nasze placki ziemniaczane nie tylko będą złociste i chrupiące, ale także świetnie zaprezentują się na stole.
Zobacz też:
Bije zwykły sernik na głowę. Jesienią musisz spróbować tego wypieku
Jak rozpoznać dobrą dynię? Oto sprawdzony sposób mojej babci
Mało kto wie, że są jadalne, a to jedne z najzdrowszych owoców. Rosną w Polsce