Reklama
Reklama

Magda Gessler zdradza tajemnicę placków ziemniaczanych. Jeden składnik, a masa nie ściemnieje

Placki ziemniaczane to smak, który uwielbia większość Polaków. Można je jeść zarówno na słodko (z cukrem lub śmietaną), jak i na słono. Idealnie sprawdzą się szczególnie jako dodatek do gulaszu węgierskiego. Poznaj tajemniczy składnik Magdy Gessler, który sprawi, że już nigdy nie będą ciemne.

Przygotowując placki ziemniaczane, warto skorzystać z malaksera lub maszynki z odpowiednią nakładką. Dzięki temu cały proces przyrządzania tego dania będzie dużo szybszy.

Placki ziemniaczane — składniki

Z przepisu Magdy Gessler na placki ziemniaczane otrzymamy ok. 25 sztuk, czyli 5-6 porcji. Potrzebne nam składniki to:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 żółte cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Waga ziemniaków podana jest przed obraniem. Z tego względu ilość mąki należy dostosować do tego, jaką ilość masy na placki otrzymamy.

Jak przygotować placki ziemniaczane?

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Następnie ścieramy na tarce z drobnymi oczkami lub w malakserze/maszynce. Startą masę przekładamy na sitko i ustawiamy nad czystym naczyniem. Możemy delikatnie odcisnąć. Do odciśniętej masy dodajemy jajka oraz mąkę i całość mieszamy. Z naczynia, nad którym odsączaliśmy ziemniaki, odlewamy wodę, a pozostałą skrobię dodajemy do masy wraz z łyżką śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, uważając, by się nie przypaliły. W zależności od ilości masy, jaką wyłożymy na patelnię, należy dostosować moc i czas smażenia. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, jogurtem greckim lub naturalnym. Można je również zaserwować z wędzonym łososiem bądź gulaszem.

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją?

Ciemnienie startych ziemniaków to proces naturalny. Wynika po prostu z utleniania się tych roślin po starciu na tarce lub w malakserze. Nie ma on żadnego wpływu na walory smakowe przygotowanego dania, jedynie wizualne. Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy dodać do masy łyżkę śmietany, jak radzi Magda Gessler. Obecne w niej bakterie kwasu mlekowego skutecznie zatrzymają proces ciemnienia, a nasze placki ziemniaczane nie tylko będą złociste i chrupiące, ale także świetnie zaprezentują się na stole.

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe