Lubisz cynamonki? Ten przepis zaskoczy cię nietypowym dodatkiem
Cynamonki to prawdziwy hit tej jesieni. Przepyszne bułeczki o wyjątkowym, cynamonowym smaku to idealny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Istnieje wiele wariantów tego przysmaku. Co ciekawe, warto spróbować cynamonek w wersji cypryjskiej noszących nazwę "tahini rolls". Różnią się one od tradycyjnych bułeczek pewnym niecodziennym dodatkiem.
Tahini rolls to wypiek, który do złudzenia przypomina tradycyjne cynamonki. Jednak rzeczony specjał różni się od innych wariantów pewnym niecodziennym składnikiem. Chodzi o pastę tahini, czyli pastę przyrządzoną na bazie nasion sezamu. Z takim dodatkiem wypiek nabiera wyjątkowego smaku. Co więcej, w przepisie wykorzystywany jest cynamon cejloński, który różni się nieco smakiem od tradycyjnego cynamonu.
Przeczytaj też: Te bułeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Przepis na cynamonki w kształcie serca
Zrób tahini rolls i zaskocz swoich gości cynamonkami w oryginalnym wydaniu. Z pewnością wielu z nich będzie zaskoczonych zarówno smakiem, jak i składnikami użytymi do przygotowania tego wypieku. Na pewno spytają cię o przepis!
Do tahini rolls potrzebne będą dobre jakościowo składniki. Sam proces przygotowania niecodziennych cynamonek nie jest zbyt skomplikowany i powinna z nim sobie poradzić każda osoba, która w przeszłości miała do czynienia z pieczeniem ciasta. Poniżej lista składników:
- 500 g tortowej mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 120 g cukru;
- 16 g drożdży w proszku;
- 1 paczka proszku wanilinowego;
- około 140 ml mleka;
- około 120 g masła;
- około 220-250 g pasty tahini;
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego lub zwykłego.
Sposób przygotowania:
- Weź dużą miskę i umieść w niej 500 g mąki, wbij dwa jajka, dosyp odmierzone 50 g cukru, paczkę cukru wanilinowego oraz drożdże. Podgrzej mleko (niech będzie ciepłe, nie gorące) i wlej je do pozostałych składników. Całość porządnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut. Potem dodaj odmierzone 100 g masła (najlepiej, by było ciepłe – wtedy łatwiej się będzie mieszać). Wyrabiaj kolejne 5 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (pod przykryciem).
- W osobnej misce umieść pastę tahini. Dodaj do niej cynamon oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie pomieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Gdy ciasto będzie gotowe, za pomocą wałka uformuj z niego prostokąt. Posmaruj całość nadzieniem z pasty tahini i zawiń je w rulon. Następnie podziel powstały rulon na około 12-15 części.
- Powstałe bułeczki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na około pół godziny (również pod przykryciem).
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do niego cynamonek, posmaruj je z wierzchu masłem. Piecz bułeczki około 20-25 minut. Kontroluj je co jakiś czas – będą gotowe, gdy się porządnie zarumienią.
Gotowe cynamonki możesz podawać między innymi z sosem na bazie serka Philadelphia. Popularnym dodatkiem jest również budyń lub serek homogenizowany.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia