Reklama
Reklama

Lubisz cynamonki? Ten przepis zaskoczy cię nietypowym dodatkiem

Cynamonki to prawdziwy hit tej jesieni. Przepyszne bułeczki o wyjątkowym, cynamonowym smaku to idealny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Istnieje wiele wariantów tego przysmaku. Co ciekawe, warto spróbować cynamonek w wersji cypryjskiej noszących nazwę "tahini rolls". Różnią się one od tradycyjnych bułeczek pewnym niecodziennym dodatkiem.

Tahini rolls. Cynamonki w wersji cypryjskiej

Tahini rolls to wypiek, który do złudzenia przypomina tradycyjne cynamonki. Jednak rzeczony specjał różni się od innych wariantów pewnym niecodziennym składnikiem. Chodzi o pastę tahini, czyli pastę przyrządzoną na bazie nasion sezamu. Z takim dodatkiem wypiek nabiera wyjątkowego smaku. Co więcej, w przepisie wykorzystywany jest cynamon cejloński, który różni się nieco smakiem od tradycyjnego cynamonu.

Przeczytaj też: Te bułeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Przepis na cynamonki w kształcie serca

Zrób tahini rolls i zaskocz swoich gości cynamonkami w oryginalnym wydaniu. Z pewnością wielu z nich będzie zaskoczonych zarówno smakiem, jak i składnikami użytymi do przygotowania tego wypieku. Na pewno spytają cię o przepis!

Jak zrobić tahini rolls? Zaskocz swoich gości niecodziennym wypiekiem

Do tahini rolls potrzebne będą dobre jakościowo składniki. Sam proces przygotowania niecodziennych cynamonek nie jest zbyt skomplikowany i powinna z nim sobie poradzić każda osoba, która w przeszłości miała do czynienia z pieczeniem ciasta. Poniżej lista składników:

  • 500 g tortowej mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 120 g cukru;
  • 16 g drożdży w proszku;
  • 1 paczka proszku wanilinowego;
  • około 140 ml mleka;
  • około 120 g masła;
  • około 220-250 g pasty tahini;
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego lub zwykłego.

Sposób przygotowania:

  1. Weź dużą miskę i umieść w niej 500 g mąki, wbij dwa jajka, dosyp odmierzone 50 g cukru, paczkę cukru wanilinowego oraz drożdże. Podgrzej mleko (niech będzie ciepłe, nie gorące) i wlej je do pozostałych składników. Całość porządnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut. Potem dodaj odmierzone 100 g masła (najlepiej, by było ciepłe – wtedy łatwiej się będzie mieszać). Wyrabiaj kolejne 5 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (pod przykryciem).
  2. W osobnej misce umieść pastę tahini. Dodaj do niej cynamon oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie pomieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe, za pomocą wałka uformuj z niego prostokąt. Posmaruj całość nadzieniem z pasty tahini i zawiń je w rulon. Następnie podziel powstały rulon na około 12-15 części.
  4. Powstałe bułeczki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na około pół godziny (również pod przykryciem).
  5. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do niego cynamonek, posmaruj je z wierzchu masłem. Piecz bułeczki około 20-25 minut. Kontroluj je co jakiś czas – będą gotowe, gdy się porządnie zarumienią.

Gotowe cynamonki możesz podawać między innymi z sosem na bazie serka Philadelphia. Popularnym dodatkiem jest również budyń lub serek homogenizowany.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski