Reklama
Reklama

Te bułeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Przepis na cynamonki w kształcie serca

Cynamonki to pyszne, drożdżowe bułeczki, zachwycające słodkim nadzieniem, którym pachnie w całym domu. Na wykonanie tej przekąski musisz poświęcić trochę czasu, jednak sam przepis jest bardzo prosty. Te domowe drożdżówki w kształcie serca będą idealne na zbliżający się tłusty czwartek, a nawet na walentynki.

Cynamonki w kształcie serca nie tylko smakują wyśmienicie i pachną obłędnie, ale też pięknie wyglądają i mogą stać się ozdobą stołu. Ich przygotowanie wymaga czasu, ponieważ ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Możemy jednak zrobić je dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć na 30 minut z lodówki i upiec. Sprawdź prosty przepis. 

Składniki na cynamonowe bułeczki

Do zrobienia bułeczek cynamonowych używamy popularnych składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni. Podajemy ich ilość na ok. 20 cynamonek

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej;
  • 30 g drożdży i 1 łyżeczka cukru;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 80 g masła;
  • 250 ml mleka;
  • odrobina soli.

Składniki na nadzienie:

  • 60 g masła;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 1,5 łyżki cynamonu. 

Przepis na cynamonowe bułeczki

Na początek musimy utrzeć drożdże z łyżeczką cukru i odstawić je na kilka minut. W czasie oczekiwania rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko, a mąkę wsypujemy do miski. Ucieramy 2 żółtka z 3 łyżkami cukru

W kolejnym kroku do mąki dodajemy drożdże, utarte żółtka, mleko oraz odrobinę soli. Całość zaczynamy wyrabiać ręką, powoli wlewając masło. Gotowe ciasto, odchodzące od ręki przykrywamy i odstawiamy na minimum 40 minut

W tym czasie robimy nadzienie - rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia, a w miseczce mieszamy cukier puder z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem i posypujemy cynamonowym nadzieniem. Później zwijamy je w roladę. 

Potem kroimy roladę na kawałki o wielkości 1,5 cm. Każdy z nich przecinamy nie do końca w poprzek, formując serce. Na koniec możemy posmarować cynamonki z zewnątrz odrobiną nadzienia. Bułeczki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut

Po ostygnięciu możemy zamrozić część bułeczek cynamonowych i rozkoszować się ich smakiem nawet po tłustym czwartku. Wystarczy podgrzać je w piekarniku.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski