Reklama
Reklama

Te bułeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Przepis na cynamonki w kształcie serca

Cynamonki to pyszne, drożdżowe bułeczki, zachwycające słodkim nadzieniem, którym pachnie w całym domu. Na wykonanie tej przekąski musisz poświęcić trochę czasu, jednak sam przepis jest bardzo prosty. Te domowe drożdżówki w kształcie serca będą idealne na zbliżający się tłusty czwartek, a nawet na walentynki.

Cynamonki w kształcie serca nie tylko smakują wyśmienicie i pachną obłędnie, ale też pięknie wyglądają i mogą stać się ozdobą stołu. Ich przygotowanie wymaga czasu, ponieważ ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Możemy jednak zrobić je dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć na 30 minut z lodówki i upiec. Sprawdź prosty przepis. 

Składniki na cynamonowe bułeczki

Do zrobienia bułeczek cynamonowych używamy popularnych składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni. Podajemy ich ilość na ok. 20 cynamonek

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej;
  • 30 g drożdży i 1 łyżeczka cukru;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 80 g masła;
  • 250 ml mleka;
  • odrobina soli.

Składniki na nadzienie:

  • 60 g masła;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 1,5 łyżki cynamonu. 

Przepis na cynamonowe bułeczki

Na początek musimy utrzeć drożdże z łyżeczką cukru i odstawić je na kilka minut. W czasie oczekiwania rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko, a mąkę wsypujemy do miski. Ucieramy 2 żółtka z 3 łyżkami cukru

W kolejnym kroku do mąki dodajemy drożdże, utarte żółtka, mleko oraz odrobinę soli. Całość zaczynamy wyrabiać ręką, powoli wlewając masło. Gotowe ciasto, odchodzące od ręki przykrywamy i odstawiamy na minimum 40 minut

W tym czasie robimy nadzienie - rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia, a w miseczce mieszamy cukier puder z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem i posypujemy cynamonowym nadzieniem. Później zwijamy je w roladę. 

Potem kroimy roladę na kawałki o wielkości 1,5 cm. Każdy z nich przecinamy nie do końca w poprzek, formując serce. Na koniec możemy posmarować cynamonki z zewnątrz odrobiną nadzienia. Bułeczki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut

Po ostygnięciu możemy zamrozić część bułeczek cynamonowych i rozkoszować się ich smakiem nawet po tłustym czwartku. Wystarczy podgrzać je w piekarniku.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski