Lepszych kotletów nie jadłeś. Z tego przepisu przyrządza je Robert Makłowicz
Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań obiadowych, które spotkamy na polskich stołach. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, by monotonne mielone zyskały zupełnie inną odsłonę. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na kotlety pożarskie z indyka, po których już nie wrócisz do klasycznych mielonych.
Do przygotowania o wiele smaczniejszych od zwykłych mielonych kotletów pożarskich z indyka będziesz potrzebować:
- 1 czerstwą pszenną bułkę,
- 1 łyżkę masła,
- 1 pęczek koperku,
- 1 szklankę mleka,
- 2 jajka,
- 600 g filetu z indyka,
- masło klarowane do smażenia,
- mąkę, jajko i bułkę tartą do panierowania,
- sól, pieprz.
Sekretem kotletów pożarskich od Roberta Makłowicza jest użycie mięsa z indyka zamiast wieprzowiny czy wołowiny. Dzięki temu są nie tylko smaczne, ale również niezwykle soczyste.
Sprawdź również: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał
Czerstwą pszenną bułkę, najlepiej kajzerkę, namocz w mleku, a następnie odciśnij. Filet z indyka zmiel w maszynce razem z bułką. Oddziel białka od żółtek. Żółta utrzyj z masłem i dodaj do zmielonego mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do mięsa. Rękom uformuj kotlety o pożądanej wielkości. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Kotlety pożarskie z indyka obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Sprawdź również: Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans
Kotlety pożarskie z indyka najlepiej podawać z tłuczonymi lub krychanymi ziemniakami, czyli po prostu purée oraz mizerią. Świetnie sprawdzą się również w towarzystwie młodych ziemniaków gotowanych w mundurkach posypanych koperkiem i polanych masłem. Możesz także podać je w towarzystwie kaszy pęczak, klusek śląskich, kopytek lub polenty, świeżymi warzywami oraz sosem np. czosnkowym lub tzatziki.
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył