Reklama
Reklama

Koniecznie zrób ten sok na zimę. Wzmocni odporność i poprawi trawienie

Szukając sposobu na odporność na miesiące jesienno-zimowe, warto sięgnąć po kiszonki. Zawierają one witaminy oraz składniki odżywcze. Doskonale na nasz organizm nie tylko pod względem odporności, wpłynie sok z kiszonej kapusty. To prawdziwa skarbnica dla całego ciała. Sprawdź, dlaczego warto pić go regularnie.

Sok z kiszonej kapusty możemy kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście można go również przygotować samodzielnie. W tym celu musimy wyposażyć się w dobrej jakości kwaszoną kapustę. Następnie zalewamy ją wodą z niewielkim dodatkiem soli. Całość odstawiamy na kilka dni, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu odcedzamy kapustę i delektujemy się smacznym i zdrowym sokiem. Sprawdź, dlaczego warto go pić i jak wpłynie na twój organizm.

Sok z kiszonej kapusty - co warto o nim wiedzieć?

Sok z kiszonej kapusty od stuleci znany jest jako wartościowy środek, który pomoże w leczeniu różnorakich dolegliwości. Spożywany jest od momentu, gdy poznano sposoby na kiszenie kapusty. Jest to nie tylko smaczny, kwaśny napój, ale i coś, co obfituje w wiele prozdrowotnych właściwości. Sok ten powstaje w wyniku fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli.

Swoje właściwości sok z kiszonej kapusty zawdzięcza przede wszystkim bakteriom, pojawiającym się w trakcie procesu fermentacji. Szczepy Leuconostoci i Pediococcus odpowiadają za kiszenie warzyw i równocześnie mają świetny wpływ na nasz organizm. Natomiast kwas z kiszonej kapusty działa podobnie jak naturalne antybiotyki. Co więcej, kapusta zawiera także fitoncydy, wykazujące właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze.

To wszystko także sprawia, że kapusta kiszona się nie psuje i przez długi czas nadaje się do zjedzenia. Dodatkowo wpływa ona korzystnie na nasze zdrowie. Powodów, dla których warto włączyć taki sok do swojej codziennej diety, jest naprawdę wiele.

Czytaj również: To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

Sok z kiszonej kapusty -  jakie ma właściwości odżywcze?

Sok z kiszonej kapusty świetnie wpływa na nasze zdrowie również dlatego, że zawiera on ważne witaminy, w tym witaminy B, C, E i P. Oprócz tego obfituje on w beta-karoten oraz sole mineralne. Napój ten to również źródło błonnika, sodu i węglowodanów.

Oprócz tego zawiera on kwas mlekowy i bakterie probiotyczne. Z tego właśnie względu polecany jest osobom, które chcą wzmocnić odporność organizmu, a także wesprzeć pracę układu pokarmowego. Jednak sok z kiszonej kapusty możemy również być naturalnym wspomagaczem podczas leczenia różnych, innych dolegliwości.

Sok z kiszonej kapusty - jak jeszcze wpływa na nasz organizm?

Sok z kiszonej kapusty nie tylko świetnie wzmacnia odporność, ale i tak jak wspominaliśmy, wpływa świetnie na pracę układu trawiennego. Z racji tego, że zawiera on w sobie wiele dobroczynnych bakterii, może oddziaływać korzystnie na wszystkie części przewodu pokarmowego. Najlepiej jednak wpływa na żołądek oraz jelita. Co istotne, sok z kiszonej kapusty pomaga także uzupełnić wypłukane z organizmu elektrolity i bakterie pokarmowe.

Napój ten zalecany jest również cukrzykom. W tym przypadku poleca się spożywanie soku zarówno z kiszonej, jak i białej kapusty. Zawierają one wiele właściwości odżywczych i mnóstwo witamin, a równocześnie mają niski indeks glikemiczny. Sok z kiszonej kapusty to dobry wybór dla cukrzyków również dlatego, że pozwala on utrzymać dobry metabolizm, a dodatkowo wykazuje wspomniane wcześniej działanie przeciwgrzybowe.

Z racji tego, że napój ten wpływa właśnie na pobudzenie metabolizmu, polecany jest także osobom, które są diecie redukcyjnej. Powinny one wypijać pół szklanki soku dziennie. Jest to bardzo pomocne w trakcie odchudzania, ponieważ często przy redukcji kalorii przemiana materii spowalnia. Dzięki temu sok z kiszonej kapusty przyczynia się do wspomagania procesu gubienia kilogramów. Oczywiście możliwe jest to przy równoczesnym wprowadzeniu racjonalnego żywienia oraz wypijaniu odpowiedniej ilości płynów.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowa żywność | przepisy | warzywa