Reklama
Reklama

Koniecznie zrób ten sok na zimę. Wzmocni odporność i poprawi trawienie

Szukając sposobu na odporność na miesiące jesienno-zimowe, warto sięgnąć po kiszonki. Zawierają one witaminy oraz składniki odżywcze. Doskonale na nasz organizm nie tylko pod względem odporności, wpłynie sok z kiszonej kapusty. To prawdziwa skarbnica dla całego ciała. Sprawdź, dlaczego warto pić go regularnie.

Sok z kiszonej kapusty możemy kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście można go również przygotować samodzielnie. W tym celu musimy wyposażyć się w dobrej jakości kwaszoną kapustę. Następnie zalewamy ją wodą z niewielkim dodatkiem soli. Całość odstawiamy na kilka dni, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu odcedzamy kapustę i delektujemy się smacznym i zdrowym sokiem. Sprawdź, dlaczego warto go pić i jak wpłynie na twój organizm.

Sok z kiszonej kapusty - co warto o nim wiedzieć?

Sok z kiszonej kapusty od stuleci znany jest jako wartościowy środek, który pomoże w leczeniu różnorakich dolegliwości. Spożywany jest od momentu, gdy poznano sposoby na kiszenie kapusty. Jest to nie tylko smaczny, kwaśny napój, ale i coś, co obfituje w wiele prozdrowotnych właściwości. Sok ten powstaje w wyniku fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli.

Swoje właściwości sok z kiszonej kapusty zawdzięcza przede wszystkim bakteriom, pojawiającym się w trakcie procesu fermentacji. Szczepy Leuconostoci i Pediococcus odpowiadają za kiszenie warzyw i równocześnie mają świetny wpływ na nasz organizm. Natomiast kwas z kiszonej kapusty działa podobnie jak naturalne antybiotyki. Co więcej, kapusta zawiera także fitoncydy, wykazujące właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze.

To wszystko także sprawia, że kapusta kiszona się nie psuje i przez długi czas nadaje się do zjedzenia. Dodatkowo wpływa ona korzystnie na nasze zdrowie. Powodów, dla których warto włączyć taki sok do swojej codziennej diety, jest naprawdę wiele.

Czytaj również: To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

Sok z kiszonej kapusty -  jakie ma właściwości odżywcze?

Sok z kiszonej kapusty świetnie wpływa na nasze zdrowie również dlatego, że zawiera on ważne witaminy, w tym witaminy B, C, E i P. Oprócz tego obfituje on w beta-karoten oraz sole mineralne. Napój ten to również źródło błonnika, sodu i węglowodanów.

Oprócz tego zawiera on kwas mlekowy i bakterie probiotyczne. Z tego właśnie względu polecany jest osobom, które chcą wzmocnić odporność organizmu, a także wesprzeć pracę układu pokarmowego. Jednak sok z kiszonej kapusty możemy również być naturalnym wspomagaczem podczas leczenia różnych, innych dolegliwości.

Sok z kiszonej kapusty - jak jeszcze wpływa na nasz organizm?

Sok z kiszonej kapusty nie tylko świetnie wzmacnia odporność, ale i tak jak wspominaliśmy, wpływa świetnie na pracę układu trawiennego. Z racji tego, że zawiera on w sobie wiele dobroczynnych bakterii, może oddziaływać korzystnie na wszystkie części przewodu pokarmowego. Najlepiej jednak wpływa na żołądek oraz jelita. Co istotne, sok z kiszonej kapusty pomaga także uzupełnić wypłukane z organizmu elektrolity i bakterie pokarmowe.

Napój ten zalecany jest również cukrzykom. W tym przypadku poleca się spożywanie soku zarówno z kiszonej, jak i białej kapusty. Zawierają one wiele właściwości odżywczych i mnóstwo witamin, a równocześnie mają niski indeks glikemiczny. Sok z kiszonej kapusty to dobry wybór dla cukrzyków również dlatego, że pozwala on utrzymać dobry metabolizm, a dodatkowo wykazuje wspomniane wcześniej działanie przeciwgrzybowe.

Z racji tego, że napój ten wpływa właśnie na pobudzenie metabolizmu, polecany jest także osobom, które są diecie redukcyjnej. Powinny one wypijać pół szklanki soku dziennie. Jest to bardzo pomocne w trakcie odchudzania, ponieważ często przy redukcji kalorii przemiana materii spowalnia. Dzięki temu sok z kiszonej kapusty przyczynia się do wspomagania procesu gubienia kilogramów. Oczywiście możliwe jest to przy równoczesnym wprowadzeniu racjonalnego żywienia oraz wypijaniu odpowiedniej ilości płynów.

Zobacz też:

W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, że opóźnia starzenie się

Maślaki źle smakują? Zrób to przed wrzuceniem do zupy, a poczujesz różnicę

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa