Reklama
Reklama

Chcesz, by kapusta kiszona wyszła idealnie? Sekret tkwi w tym składniku

Kapusta kiszona to wspaniały dodatek do obiadu. Warto zatem przygotować ją samodzielnie. Wiele osób nurtuje pytanie: ile soli dodać do kiszonki? To właśnie ten składnik odpowiada za właściwy smak przetworu. Możemy go modyfikować za pomocą innych produktów. Sprawdź, co zrobić, żeby kapusta kiszona wyszła idealna.

Kapusta kiszona wpisała się w tradycję polskiej kuchni. Zachwyca właściwościami zdrowotnymi i walorami smakowymi. Wiele osób postanawia kisić ją samodzielnie. Żeby jednak wyszła idealna, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Mowa szczególnie o soli, której rodzaj i smak wpływa na cały efekt. 

Ile soli potrzebujemy na kilogram kapusty?

Sól jest niezbędnym składnikiem kapusty kiszonej. Bierze udział w procesie fermentacji - wytwarza odpowiednie środowisko, sprzyjające powstawaniu bakterii kwasu mlekowego. Hamuje też rozwój tych niepożądanych mikroorganizmów. 

Na kilogram kapusty potrzebujemy 20 g soli. Dzięki takiej proporcji proces fermentacji zostanie odpowiednio przeprowadzony, a my uzyskamy idealny smak. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak ubijać śmietanę, by była idealna? Wystarczy dodać kilka kropel tego

Jaka sól jest najlepsza do kiszonej kapusty?

Do kapusty kiszonej kupujemy sól niejodowaną. W kuchni zazwyczaj stosujemy tę jodowaną, ale w tym przypadku może zakłócić proces fermentacji. 

Polecamy zatem sól kamienną, która ma w swoim składzie dużo minerałów. Cechuje ją neutralny smak, dlatego idealnie nadaje się do kiszonek. 

Możemy też użyć soli morskiej. Należy jednak wziąć pod uwagę, że ma intensywniejszy smak. 

Inne dodatki do kiszonej kapusty

Wiele osób dodaje do kiszonki marchewkę. Jest to najpopularniejszy przepis na kapustę kiszoną. Jakie jeszcze dodatki można zastosować?

Do kapusty kiszonej dodaje się również liście laurowe, ziarenka pieprzu, koper, czosnek czy jałowiec. Niektórzy dorzucają nawet papryczki chili, imbir albo korzeń chrzanu. Uzyskujemy wtedy ostry smak. Dla fanów słodszych nut idealną opcją może być dodanie jabłek bądź żurawiny. 

Pamiętajmy jednak, że te wszystkie dodatki wpływają na końcowy smak kiszonek. Musimy zatem dodawać je w odpowiednich proporcjach, podobnie jak niezbędną sól. 

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa | przepisy