Jedz tę tanią rybę raz w tygodniu. Wzmocnisz kości i odporność
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, jednak często przerażają nas ich ceny. Ta ryba nie nadwyręży twojego portfela, za to wzmocni odporność. Choć wszyscy ją znamy, jest o wiele mniej nudna, niż nam się wydaje. Poznaj właściwości zdrowotne makreli i przyrządź ją, jak nigdy dotąd.
Makrela jest jedną z najbardziej powszechnych ryb w naszych sklepach, a jej cena również nie odstrasza. Najczęściej spotykamy ją w wędzonej formie i taką właśnie jemy ją na kanapkach. Jej właściwości zdrowotne sprawiają, że warto spojrzeć na nią szerzej i włączyć do codziennego menu.
Makrela to tania, zdrowa i łatwo dostępna ryba, która powinna znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Regularne spożywanie makreli wzmocni układ odpornościowy, poprawi zdrowie kości i serca oraz dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Zawarte w niej kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają układ sercowo-naczyniowy, redukują stany zapalne i poprawiają funkcje mózgu. Witamina D pomaga w przyswajaniu wapnia, co wzmacnia kości i zęby. Regularne spożywanie makreli może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Jak wszystkie ryby, makrela zawiera białko, które stanowi budulec tkanek i mięśni. Witamina B12 wspiera układ nerwowy i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a selen i cynk wzmacniają odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Regularne jedzenie makreli obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Wpływa też na poprawę kondycji skóry i włosów. W dodatku ta tania ryba jest uniwersalna - można ją piec, gotować, smażyć czy podawać na zimno w postaci sałatek lub past.
Makrela pieczona w ziołach może stać się głównym elementem obiadu. Podawana z ziemniakami i surówką, nasyci na długo i dostarczy porcji witamin.
Składniki:
- 2 świeże makrele,
- sok z jednej cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn).
Przygotowanie:
Oczyść rybę, natrzyj sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Posmaruj oliwą, posyp ziołami. Ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Czytaj też: Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Obok popularnej w czasach PRL-u "awanturki", czyli pasty z wędzonej makreli i twarogu, możesz zrobić też inne smarowidło z tej ryby.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 2 jajka na twardo,
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz, szczypiorek do smaku.
Przygotowanie:
Obierz makrelę, usuń ości i rozdrobnij mięso, następnie posiekaj jajka i szczypiorek i wymieszaj z makrelą. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Serwuj na kanapkach lub jako dip do warzyw.
Sałatka to kolejna propozycja na wykorzystanie wędzonej makreli.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 1 ogórek,
- 2 pomidory,
- garść rukoli lub sałaty,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Rozdrobnij mięso makreli, usuń ości. Pokrój warzywa w kostkę, wymieszaj z rukolą i makrelą, całość skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku.
Jajecznica z wędzoną makrelą doda nowego wymiaru naszemu ulubionemu daniu śniadaniowemu
Składniki:
- 3 jajka,
- 1/2 wędzonej makreli,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło. Rozdrobnij makrelę i podsmaż ją chwilę, po czym wbij na patelnią jajka, mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem i podawaj natychmiast po przygotowaniu.
To aromatyczne i zdrowe danie świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Użycie świeżej makreli nadaje potrawie delikatnego smaku, a warzywa i sos pomidorowy dopełniają całość.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 świeże makrele,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 papryka (np. czerwona),
- 1 cukinia,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (lub świeżych),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie),
- sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek, oregano, bazylia).
Przygotowanie:
Oczyść ryby, usuń wnętrzności i dokładnie opłucz. Możesz je zostawić w całości lub podzielić na dzwonka. Posól i popieprz, odstaw na chwilę. Następnie na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek, po trzech minutach dodaj marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż całość przez pięć minut, po czym dodaj pokrojone pomidory, koncentrat i bulion. Dopraw słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Ułóż kawałki makreli na wierzchu warzyw i polej je częścią sosu. Przykryj rondel pokrywką i duś na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ryba będzie gotowa. Podawaj danie na ciepło, posypane świeżymi ziołami, np. pietruszką lub bazylią. Świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami puree lub świeżym pieczywem.
Zobacz też:
Tak zaoszczędzisz na świętach. Sprawdzone sposoby, by w grudniu nie wydać fortuny
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole