Jedz kilka razy w tygodniu. Obniżysz cholesterol i pozbędziesz się boczków
Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. W przypadku, gdy borykamy się ze zbyt wysokim cholesterolem lub chcemy zredukować swoją wagę, warto do swojego jadłospisu dodać soczewicę. Jej regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i jakie posiłki możemy z niej przyrządzić.
Według najnowszych badań, opublikowanych w czasopiśmie "Nutrients" regularne spożywanie soczewicy może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Badanie przeprowadzane było na 38 osobach dorosłych, a wyniki wskazały, że jedzenie 1 filiżanki gotowanej soczewicy dziennie przez 12 tygodni, przyniosło pozytywne efekty, jeśli chodzi o poziom cholesterolu i nie spowodowało problemów żołądkowych.
Soczewica jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Nie tylko jest pożywna i sycąca, ale i ma wiele cennych składników. Stanowi ona bogate źródło błonnika, witamin, białka, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Obfituje ona m.in. w witaminę C, witaminę B1, ryboflawiny, niacynę, kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Dzięki temu jest niezwykle ważnym elementem diety.
Co więcej, badania wskazują na to, że regularne spożywanie soczewicy ma pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy oraz zapobiega chorobom układu pokarmowego. Dodatkowo wykazuje ona działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.
Oprócz tego wysoka zawartość błonnika w soczewicy przyczynia się również do regulowania poziomu cholesterolu we krwi, ponieważ składniki błonnika mają zdolność do hamowania syntezy cholesterolu. Soczewica polecana jest także osobom borykającym się z nadprogramowymi kilogramami, ponieważ zawarty w niej błonnik "zapełnia" żołądek na dłużej, hamując uczucie głodu.
Czytaj również: Jesienią dodaj do rosołu. Zapomnisz o przeziębieniu i złym samopoczuciu
Soczewica nie tylko jest bardzo zdrowa i świetnie wpływa na nasz organizm, ale i jest smaczna. Dodatkowo doskonale komponuje się z wieloma składnikami, dzięki czemu możemy używać jej w różnego rodzaju potrawach. Wobec tego nie jest ciężko włączyć soczewicę do swojej codziennej diety. Oto inspiracje na posiłki z jej wykorzystaniem:
- Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy - jest to idealne jesienne danie. Roszponka, która jest ostra i orzechowa w smaku, idealnie komponuje się z kwaskową pigwą oraz sycącą soczewicą. Sałatkę przed podaniem warto polać miodowym winegretem.
- Zupa z soczewicy z morelami - to pożywny posiłek, który świetnie rozgrzeje nas w chłodniejsze dni. Ugotowanie zupy zajmie nam mniej więcej pół godziny. Wystarczy, że opłuczemy soczewicę i ugotujemy ją z bulionem warzywnym oraz morelami. Warto doprawić ją pieprzem i sokiem z cytryny.
- Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem - jest to smaczna i lekka sałatka, składająca się z rukoli, młodych liści botwinki, soczewicy, ricotty i carpaccio z buraka. Przygotowanie jej zajmie nam kilkanaście minut, a świetnie sprawdza się w roli lunchu lub kolacji.
- Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą - jest to szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Wystarczy połączyć soczewicę z cebulą i czerwoną papryką oraz dodać do tego ziemniaki i sos pomidorowy. Na koniec, gdy danie będzie już ugotowane, warto posypać je fetą.
- Pasztet z fasoli i soczewicy - jest to świetny wybór dla wegetarian, ponieważ pasztet ten nie zawiera ani grama mięsa. Przygotowując go, możemy dodać nieco chili. Jeśli jednak nie lubimy ostrych smaków, to połączmy po prostu niezawodny duet soczewicy i fasoli.
Zobacz też:
Tak rybę po grecku przygotowuje Magda Gessler. Jest obłędnie pyszna
Jajko sadzone z mikrofalówki zawsze się udaje. Smakiem na głowę bije to z patelni
Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka