Gołąbki po turecku są lepsze niż tradycyjne. Jedna przyprawa "robi robotę"
Bez wątpienia gołąbki są jedną z polskich potraw narodowych. Dlatego też dla wielu osób sama myśl o tym, że można przygotować inną wersję tej potrawy może być trudna. W kuchni warto jednak eksperymentować i poznawać nowe smaki, nawet jeśli dotyczą potraw znanych nam od lat. Sprawdź przepis na pyszne i aromatyczne gołąbki po turecku.
Baza do gołąbków, bez względu na to, czy jest to wersja polska, czy turecka, jest taka sama, czyli kapusta, mięso mielone i ryż. Jednak różnice znajdziemy w środku, a także w wielkości. Gdyż te znad Bosforu są mniejsze od klasycznych. Do przygotowania gołąbków po turecku będziesz ci potrzebna:
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka świeżej mięty,
- 100 ml oleju,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki sosu Sambal Oelek,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 nieduże główki białej kapusty,
- 2 szklanki ryżu,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 300 g mięsa wołowego mielonego,
- 5 gałązek świeżej mięty,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz.
Przyprawą, która "robi robotę" w tym przepisie, jest oczywiście sos Sambal Oelek robiony z chili. Warto także pamiętać o dodaniu świeżej mięty, która jest jednym ze znaków rozpoznawczych tureckiej kuchni.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Zacznij od zagotowania wody w dużym garnku, a następnie zaparz w niej główki kapusty w taki sposób, by bez problemu odchodziły od niej liście. Ryż dokładnie wypłucz i ugotuj dobrze z informacjami podanymi na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, a także drobno pokrojoną cebulką i olejem oraz dopraw solą, pieprzem i sosem Sambal Oelek. Farsz wymieszaj, a w następnej kolejności dodaj natkę pietruszki, drobno posiekane pomidory i posiekaną miętę. Gołąbki zawiń, by były cieńsze niż tradycyjne.
Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych
Dno garnka wysmaruj masłem i wyłóż na nim warstwę liści kapusty, na której ułożysz kolejną warstwę liści kapusty. Całość posyp miętą, przyciśnij talerzykiem i zalej bulionem. Garnek z gołąbkami po turecku przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 60 minut. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują z plackami typu gozleme, pide lub lahmacun. Świetnie łączą się także z klasyczną pitą czy ziemniakami. Smacznego!
Zobacz też:
Dzięki temu żeberka zawsze wychodzą idealnie. Podaję nie tylko od święta
Wcale nie marynowane. Opieńki w tej formie smakują o niebo lepiej
To jedne z najzdrowszych owoców. Mamy je pod nosem, a często nie doceniamy