Ekspresowy sernik z serka wiejskiego. Prosty, tani i pełen białka
Serek wiejski to jeden z tych produktów, który znajdziemy na półkach każdego sklepu. Jest ceniony za swoje wartości odżywcze, w tym naprawdę sporą zawartość białka. Można go oczywiście jeść samego, ale także wyczarować z niego przepyszne wypieki. Poznaj przepis na ekspresowy sernik z serka wiejskiego.
Popularność cottage cheese w Polsce stale rośnie. Z tego względu jest także wykorzystywany w wielu różnych przepisach, które podbijają serca i podniebienia internautów. Do przygotowania ekspresowego sernika z serka wiejskiego będzie ci potrzebna:
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżeczki masła,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżeczki proszku budyniowego,
- 4 duże jajka,
- 4 opakowania serka wiejskiego.
Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, możesz, zamiast nich dodać dwa razy więcej kandyzowanej skórki z pomarańczy lub dodać więcej rodzynek zamiast kandyzowanej skórki z pomarańczy. Bez problemu może także zastąpić miód cukrem lub ulubionym słodzikiem.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Serek wiejski wylej na sitko i odsącz ze śmietanki, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Rodzynki odsącz i osusz na ręczniku papierowym. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij, by były jasne i puszyste, a białka na sztywną pianę. Do większej miski przełóż zblendowany serek wiejski oraz ubite żółtka, zmiksuj składniki na niskich obrotach miksera. Do masy dodaj ekstrakt waniliowy, roztopione i ostudzone masło, miód oraz proszek budyniowy.
Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Ponownie wymieszaj na niskich obrotach do połączenia się składników. Rodzynki obtocz w skrobi ziemniaczanej. Na koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Podczas mieszania stopniowo dodawaj obtoczone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i przelej do niej masę serową. Ekspresowy sernik z serka wiejskiego piecz przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia. Smacznego!
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu