Reklama
Reklama

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba wykorzystać możliwość jedzenia tych pysznych owoców. Dzieci uwielbiają, chociażby ryż z truskawkami czy koktajl z truskawek, ale to nie jedyna możliwość ich wykorzystania. Poznaj przepis na twarogowe knedle z truskawkami, które pokochają nie tylko dzieci, ale cała rodzina.

Składniki na twarogowe knedle z truskawkami

Do przygotowania twarogowych knedli z truskawkami potrzebne będzie:

  • 130 g masła,
  • 130 g syropu klonowego,
  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych,
  • 2 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 400 g tłustego twarogu,
  • całe truskawki do dekoracji (najlepiej duże i słodkie),
  • pół laski wanilii,
  • sok z połowy cytryny.

Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a nawet masłem, jednak jego użycie sprawi, że knedle będą miały przyjemny, orzechowy posmak.

Sprawdź również: Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

Twarogowe knedle z truskawkami — sposób przygotowania

Zacznij od odciśnięcia twarogu z resztek wody i wymieszaj go z jajkami na gładką masę. Dodaj do niej 60 g syropu klonowego oraz połowę laski wanilii i ponownie wymieszaj. Do masy twarogowej dodaj 30 g masła, 200 g bułki tartej oraz sok z połowy cytryny. Ciasto po wyrobieniu umieść na pół godziny w lodówce. W czasie chłodzenia ciasta możesz przygotować zasmażkę — na patelni rozpuść 100 g masła razem z 70 g syropu klonowego. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć na patelnię, gdy masło się rozpuści i połączy z syropem klonowym.

Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz

W międzyczasie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj dłońmi, ułóż na środku truskawkę i uformuj z niego kulkę, a właściwie knedla. W garnku zagotuj wodę z jedną łyżeczką soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na mały, wrzucaj pojedynczo knedle i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij knedle z wody i obtocz w orzechowej zasmażce. Jeszcze ciepłe podawaj na stół, tylko uważaj, bo... znikają w mgnieniu oka.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przepisy