Reklama
Reklama

Dosyp do owsianki 2 łyżki. Te nasiona nasycą na wiele godzin i dodadzą energii na cały dzień

Od jakiego śniadania najlepiej rozpocząć dzień? Propozycji jest wiele, wśród tych najpopularniejszych wyróżniamy owsiankę, którą można przygotować na różne sposoby. Warto wzbogacić ją o dodatkowy składnik dający uczucie sytości na długi czas, dodający energii na cały dzień.

Płatki owsiane warto spożywać na śniadanie, ponieważ zawierają m.in. błonnik, węglowodany złożone, białko, witaminę E oraz te z grupy B, a także minerały tj. żelazo, fosfor, cynk, magnez. Sprawdź przepis na pobudzającą owsiankę z siemieniem lnianym

Owsianka na śniadanie - dlaczego warto ją jeść?

Płatki owsiane mają w swoim składzie zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Reguluje on poziom cukru we krwi, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi ciała

Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych przyczynia się także do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Jeśli codziennie na śniadanie spożywamy owsiankę, to zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wystarczy 1 łyżeczka do płatków owsianych. Poprawi odporność i wzmocni organizm na cały dzień

Co warto dodać do owsianki? Wsyp te nasiona

Do owsianki warto dosypać nasiona siemienia lnianego. Zawierają one duże ilości błonnika, który wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, co pomaga w zapobieganiu zaparciom. Ponadto owsianka z siemieniem lnianym daje uczucie sytości na wiele godzin i dostarcza energii na cały dzień

Siemię lniane jest także źródłem kwasu alfa-linolenowego, będącego rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. Właśnie dlatego regularne spożywanie tych nasion obniża poziom cholesterolu we krwi

Siemię lniane ma także w swoim składzie ważne składniki odżywcze. Nasiona są bogate w witaminy C, E i te z grupy B oraz minerały tj. wapń, magnez, potas, mangan, fosfor, sód, cynk, miedź.

Przepis na owsiankę z siemieniem lnianym

Przepis na owsiankę z siemieniem lnianym jest bardzo prosty, możemy go modyfikować w dowolny sposób. Jaki składników potrzebujemy? Oto lista:

  • 4 łyżki płatków owsianych;
  • 1,5 szklanki mleka lub jogurtu;
  • 2 łyżki siemienia lnianego;
  • dodatki: owoce, orzechy, masło orzechowe.

Na początek zalewamy płatki owsiane mlekiem lub jogurtem. Następnie mielimy siemię lniane i dosypujemy do owsianki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. 

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie