Dosyp do owsianki 2 łyżki. Te nasiona nasycą na wiele godzin i dodadzą energii na cały dzień
Od jakiego śniadania najlepiej rozpocząć dzień? Propozycji jest wiele, wśród tych najpopularniejszych wyróżniamy owsiankę, którą można przygotować na różne sposoby. Warto wzbogacić ją o dodatkowy składnik dający uczucie sytości na długi czas, dodający energii na cały dzień.
Płatki owsiane warto spożywać na śniadanie, ponieważ zawierają m.in. błonnik, węglowodany złożone, białko, witaminę E oraz te z grupy B, a także minerały tj. żelazo, fosfor, cynk, magnez. Sprawdź przepis na pobudzającą owsiankę z siemieniem lnianym.
Płatki owsiane mają w swoim składzie zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Reguluje on poziom cukru we krwi, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi ciała.
Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych przyczynia się także do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Jeśli codziennie na śniadanie spożywamy owsiankę, to zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wystarczy 1 łyżeczka do płatków owsianych. Poprawi odporność i wzmocni organizm na cały dzień
Do owsianki warto dosypać nasiona siemienia lnianego. Zawierają one duże ilości błonnika, który wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, co pomaga w zapobieganiu zaparciom. Ponadto owsianka z siemieniem lnianym daje uczucie sytości na wiele godzin i dostarcza energii na cały dzień.
Siemię lniane jest także źródłem kwasu alfa-linolenowego, będącego rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3. Właśnie dlatego regularne spożywanie tych nasion obniża poziom cholesterolu we krwi.
Siemię lniane ma także w swoim składzie ważne składniki odżywcze. Nasiona są bogate w witaminy C, E i te z grupy B oraz minerały tj. wapń, magnez, potas, mangan, fosfor, sód, cynk, miedź.
Przepis na owsiankę z siemieniem lnianym jest bardzo prosty, możemy go modyfikować w dowolny sposób. Jaki składników potrzebujemy? Oto lista:
- 4 łyżki płatków owsianych;
- 1,5 szklanki mleka lub jogurtu;
- 2 łyżki siemienia lnianego;
- dodatki: owoce, orzechy, masło orzechowe.
Na początek zalewamy płatki owsiane mlekiem lub jogurtem. Następnie mielimy siemię lniane i dosypujemy do owsianki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków