Wystarczy 1 łyżeczka do płatków owsianych. Poprawi odporność i wzmocni organizm na cały dzień
Owsianka jest jedną z ulubionych propozycji na śniadanie. Szybka w przygotowaniu jest dobra nawet w najbardziej zabiegany poranek. Poprzez liczne możliwości jej modyfikacji nigdy się nie nudzi. Może być podawana na zimno lub ciepło, z różnymi owocami i dodatkami. Za pomocą jednego wyjątkowego składnika owsianka może zyskać zupełnie nowe walory smakowe i jeszcze więcej właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, co warto dodać do porannej dawki płatków owsianych.
Zaskakuje swoim złocistym wyglądem, smakiem, a przede wszystkim szeregiem właściwości. Mowa o owsiance z dodatkiem kurkumy. Dla niektórych spore zaskoczenie, w rzeczywistości smakuje obłędnie, a co więcej pozytywnie wpływa na nasz organizm. Co wiadomo na temat owsianki z kurkumą?
O zdrowotnych korzyściach spożywania owsianki mówi się już od dawna. Jest dobrą opcją na śniadanie dla każdego. Przygotuje ją nawet osoba, która z gotowaniem nie ma za wiele wspólnego. Dodatkowo wzbogacona o liczne dodatki, smakuje wyśmienicie, a co najważniejsze dostarcza sporą dawkę wartości odżywczych.
Płatki owsiane to świetne źródło błonnika. Wspomagają pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo dostarczają organizmowi tak potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W połączeniu z dodatkami tworzą smaczny i zdrowy posiłek, w sam raz na dobry początek dnia. Dodając kurkumę, owsianka zyska zupełnie nowy wymiar smaku, barwy, a także wpływu na nasz organizm.
Przeczytaj również: Ta mąka jest mało popularna, lecz bardzo zdrowa. Warto mieć ją w kuchni
Kurkuma to przyprawa znana ze swojego złocistego koloru, smaku oraz wybitnych właściwości zdrowotnych. Warto stosować ją regularnie w swojej codziennej diecie. W swoim składzie zawiera kurkuminę.
Przede wszystkim kurkuma znana jest z działania przeciwzapalnego, a więc dobrze sprawdza się na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Jako silny antyoksydant korzystnie wpływa na odporność, wzmacniając ją. Spożywanie kurkumy zalecane jest również przez osoby z dolegliwościami trawiennymi, a także z problemami skórnymi. Wspiera pracę serca oraz mózgu.
Wystarczy dodać jedną łyżeczkę tej złocistej przyprawy do przygotowywanej owsianki, aby wzbogacić ją o nieocenione właściwości. Co więcej, owsianka zyska dodatkowo piękny żółty kolor, a także wyrazisty smak, który zachwyci każdego. Dodawanie kurkumy do owsianki to zupełnie nowe wydanie tego posiłku.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien