Reklama
Reklama

Wystarczy 1 łyżeczka do płatków owsianych. Poprawi odporność i wzmocni organizm na cały dzień

Owsianka jest jedną z ulubionych propozycji na śniadanie. Szybka w przygotowaniu jest dobra nawet w najbardziej zabiegany poranek. Poprzez liczne możliwości jej modyfikacji nigdy się nie nudzi. Może być podawana na zimno lub ciepło, z różnymi owocami i dodatkami. Za pomocą jednego wyjątkowego składnika owsianka może zyskać zupełnie nowe walory smakowe i jeszcze więcej właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, co warto dodać do porannej dawki płatków owsianych.

Zaskakuje swoim złocistym wyglądem, smakiem, a przede wszystkim szeregiem właściwości. Mowa o owsiance z dodatkiem kurkumy. Dla niektórych spore zaskoczenie, w rzeczywistości smakuje obłędnie, a co więcej pozytywnie wpływa na nasz organizm. Co wiadomo na temat owsianki z kurkumą? 

Owsianka to prosta w przygotowaniu i zdrowa opcja na śniadanie  

O zdrowotnych korzyściach spożywania owsianki mówi się już od dawna. Jest dobrą opcją na śniadanie dla każdego. Przygotuje ją nawet osoba, która z gotowaniem nie ma za wiele wspólnego. Dodatkowo wzbogacona o liczne dodatki, smakuje wyśmienicie, a co najważniejsze dostarcza sporą dawkę wartości odżywczych.  

Płatki owsiane to świetne źródło błonnika. Wspomagają pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo dostarczają organizmowi tak potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W połączeniu z dodatkami tworzą smaczny i zdrowy posiłek, w sam raz na dobry początek dnia. Dodając kurkumę, owsianka zyska zupełnie nowy wymiar smaku, barwy, a także wpływu na nasz organizm.  

Przeczytaj również: Ta mąka jest mało popularna, lecz bardzo zdrowa. Warto mieć ją w kuchni

Złoty składnik owsianki i jego właściwości  

Kurkuma to przyprawa znana ze swojego złocistego koloru, smaku oraz wybitnych właściwości zdrowotnych. Warto stosować ją regularnie w swojej codziennej diecie. W swoim składzie zawiera kurkuminę.

Przede wszystkim kurkuma znana jest z działania przeciwzapalnego, a więc dobrze sprawdza się na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Jako silny antyoksydant korzystnie wpływa na odporność, wzmacniając ją. Spożywanie kurkumy zalecane jest również przez osoby z dolegliwościami trawiennymi, a także z problemami skórnymi. Wspiera pracę serca oraz mózgu.  

Wystarczy dodać jedną łyżeczkę tej złocistej przyprawy do przygotowywanej owsianki, aby wzbogacić ją o nieocenione właściwości. Co więcej, owsianka zyska dodatkowo piękny żółty kolor, a także wyrazisty smak, który zachwyci każdego. Dodawanie kurkumy do owsianki to zupełnie nowe wydanie tego posiłku.  

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie