Reklama
Reklama

Doskonały chrust z przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w jednym dodatku

Tłusty czwartek już za chwilę, a nadal nie masz pojęcia, co zjecie z rodziną z okazji święta? Nie kupuj już drogich pączków czy wymyślnych donutów, po które godzinami musisz stać w kolejce. Wypróbuj ten przepis Ewy Wachowicz na chrusty. Takich pysznych jeszcze nigdy nie jedliście.

W tłusty czwartek Polacy zajadają się słodyczami bez wyrzutów sumienia. Wybór odbywa się między pączkami, donutami, serowymi oponkami, chrustami czy różami karnawałowymi.

W tym roku postaw jednak na tradycyjne chrusty, nazywane także faworkami. Te z przepisu Ewy Wachowicz zawsze wychodzą pyszne i chrupiące, a ich posypka robi wrażenie. Dodaje do niej sekretny składnik.

Składniki na chrusty Ewy Wachowicz

Do przepisu Ewy Wachowicz na chrusty wykorzystamy wszystkie standardowe składniki na ciasto zbijane. Sekret pysznego smaku tkwi natomiast w posypce. Znawczyni polskiej kuchni dodaje do niej składnik, który całkowicie odmienia deser. Będą tak pyszne, jak nigdy dotąd.

Do zrobienia chrustów Ewy Wachowicz potrzebujesz:

  • 8 żółtek;
  • 4 całych jaj;
  • 400 g mąki;
  • 4 łyżek cukru pudru;
  • 2 łyżek roztopionego masła;
  • 1 kieliszka mocnego trunku;
  • 1 łyżki mleka;
  • garści mąki do podsypania;
  • masła klarowanego lub smalcu;
  • cukru pudru wymieszanego z cynamonem.

Czytaj także: Te faworki zrobisz bez grama tłuszczu. Wystarczą dwa składniki i cukier do posypania

Krok 1

Na stolnicę przesiej mąkę. Wbij do niej jaja i wlej żółtka, dodaj roztopione masło, trunku, mleko, cukier puder. Wszystkie składniki zacznij mieszać ze sobą.

Krok 2

Po chwili przejdź do ręcznego wyrabiania masy. Ciasto będzie gotowe, gdy utworzy jednolitą, gładką konsystencję. Przykryj je bawełnianą ściereczką i tak pozostaw na co najmniej 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienko, na wcześniej oprószonej mąką stolnicy. Przygotowany placek złóż na trzy części i ponownie rozwałkuj, tym razem na bardzo cienko.

Krok 4

Ciasto pokrój na taką szerokość i długość, jak duże chcesz otrzymać faworki. Każdy pasek natnij na środku. Następnie jeden z jego końców przewiń przez stworzoną dziurkę. Zabieg powtórz na każdym chruście.

Krok 5

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia. Gdy będzie on dobrze ciepły, zacznij smażenie. Naraz smaż tyle chrustów, aby w miarę możliwości wzajemnie nie dotykały się. Tak zapobiegniesz ich sklejaniu się.

Krok 6

Gdy chrusty zaczną robić się złociste, wyciągnij je na ręcznik papierowy, który odciągnie nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski