Reklama
Reklama

Nie musisz kupować masła klarowanego. Zrobisz je w kilka minut i sporo zaoszczędzisz

Na początek zła wiadomość – bez tego składnika możemy zapomnieć o przygotowaniu wielu przepisów, przede wszystkim wymagających smażenia, ale także niektórych zup. Teraz czas na dobrą – bez problemu możesz sporządzić go we własnym domu. Potrzebna będzie tylko jedna rzecz – kostka masła o zawartości przynajmniej 82 proc. tłuszczu. Jak przygotować masło klarowane? Do czego je stosować?

Masło klarowane to zwykłe masło, tylko "zahartowane"

Masło zwykłe i masło klarowane różnią się procesem przygotowania, a dokładniej dodaniem do niego kolejnego etapu.

Masło klarowane to ten sam tłuszcz odzwierzęcy co kostki owijane w papier z warstwą folii czy metalu. Klarowanie to po prostu gotowanie go na małym ogniu. 

Proces wymaga czasu i uwagi, ale przynosi wartościowe efekty. Masło klarowane jest bardzo trwałe – można je przechowywać w lodówce nawet przez 1,5 roku. Zmieniają się także parametry termiczne, po klarowaniu masło osiąga wysoką temperaturę dymienia przekraczającą 200 stopni, co czyni je idealnym do głębokiego smażenia i pieczenia potraw, bez obawy o przypalenie. 

Sprawdź: Czego używać do smażenia? Dietetyk wyjaśnia, który tłuszcz jest najzdrowszy

Ważną różnicą są też przemiany chemiczne w trakcie klarowania. W procesie usuwana jest niemal cała pozostała w maśle laktoza, co czyni potrawy sporządzone z jego użyciem bezpiecznymi dla osób z nietolerancją tego białka. Masło klarowane to idealny wybór tam, gdzie potrzebny jest trwały, uniwersalny i trudny do przypalenia tłuszcz kuchenny.

Jak przygotować masło klarowane? Pamiętaj o dwóch rzeczach

Po pierwsze, masło nadające się do klarowania musi mieć zawartość przynajmniej 82 proc. tłuszczu. Po drugie, w trakcie gotowania trzeba zbierać tworzącą się na powierzchni pianę. Dobrze będzie zawczasu przygotować kawałek gazy.

Żeby przygotować masło klarowane:

  1. Podziel kostkę (lub kostki) na mniejsze kawałki i powoli roztapiaj je na małym ogniu. 
  2. Nie mieszaj roztopionego masła. Poczekaj, aż na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny i zacznij wyławiać je łyżką.
  3. Załóż gazę na sitko lub bezpośrednio na inny pojemnik (np. słoik).
  4. Kiedy na powierzchni przestaną pojawiać się białe zanieczyszczenia, przelej mieszaninę przez gazę. Dla pewności możesz powtórzyć ten krok.

Przygotowane w ten sposób masło klarowane odstaw do ostygnięcia, a potem przechowuj w lodówce. Jeżeli trafisz w sklepie na masło w promocji, warto od razu kupić kilka kostek i przyrządzić na raz większą porcję. W tym przypadku nie trzeba obawiać się krótkiej daty przydatności. Jak pisaliśmy wcześniej, masło klarowane zachowuje swoje właściwości nawet do 16-18 miesięcy.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy