Reklama
Reklama

Zapomniałeś wyjąć masła z lodówki? Tym sposobem rozsmarujesz je na chlebie w kilka sekund

Chyba każdy z nas miał problem z rozsmarowaniem twardego masła na pieczywie. Jest to szczególnie irytujące, gdy chcemy przygotować szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy. Od teraz nie musisz pamiętać o wcześniejszym wyjęciu tego produktu z lodówki. Przedstawiamy triki, dzięki którym w mgnieniu oka posmarujesz masłem chleb lub bułki.

Masło należy trzymać w lodówce. Żeby bez problemu rozsmarować produkt na pieczywie, powinniśmy wyjąć go chociaż kilkanaście minut wcześniej. Niestety często zapominamy o tym. Przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na szybkie posmarowanie chleba. Wszystko, czego potrzebujesz, masz w kuchni.

Jak szybko rozsmarować twarde masło na chlebie?

Sposobów na szybkie rozsmarowanie masła na chlebie jest wiele. Przedstawiamy dwa, skuteczne triki na rozprawienie się z twardym masłem. Jak zatem to zrobić?

Jeśli lubimy na chlebie grubą warstwę masła, to warto wykorzystać obieraczkę do warzyw, którą każdy z nas ma w szafce kuchennej. Dzięki niej w kilka sekund obierzemy plastry masła. Musimy jedynie położyć je na pieczywie. 

Gdy chcemy mieć cienką warstwę masła na chlebie, to powinniśmy użyć tarki do skórek owoców lub imbiru bądź metalowego sitka. Masło ścieramy na drobne wiórki, które natychmiast wtapiają się w pieczywo.

Jak zmiękczyć całą kostkę masła zaraz po wyjęciu z lodówki?

Czasem potrzebujemy miękkiego masła nie tylko do przygotowania kanapek, ale też do ciast czy kremów jako jeden ze składników. I na to mamy sprawdzony sposób.

Jeśli chcemy zmiękczyć całą kostkę masła, to najszybszym trikiem będzie włożenie jej do mikrofalówki. W tym celu przekładamy produkt na mały talerzyk i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund. Po tym czasie przewracamy go na drugą stronę. 

Kolejnym, skutecznym patentem jest użycie gorącej wody, garnka oraz szklanki lub miseczki. Na początku musimy zagotować wodę w garnku. W kolejnym kroku wkładamy do niego nasze małe naczynie, które następnie wyjmujemy i kładziemy na twardym maśle. Wystarczą 4 minuty, aby produkt stał się miękki. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki