Reklama
Reklama

Znudziły ci się zwykłe kanapki z masłem? Posmaruj chleb tą domową pastą

Masło jest wciąż ważnym elementem żywienia wielu Polaków. Oprócz dodawania go do wypieków, smażonych czy pieczonych dań wytrawnych masło jest używane m.in. do przyrządzania kanapek. Przedstawiamy propozycję na alternatywną wersję tego produktu, która idealnie sprawdzi się w połączeniu z chlebem, czy bułką.

Masło składa się w około 80-90% z tłuszczu mlecznego. Zawiera również około 56% nasyconych kwasów tłuszczowych. Powoduje to, że produkt powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Dlatego warto zastąpić go zdrowszą alternatywą, na przykład pastą warzywną.

Warzywny zamiennik masła jest nie tylko smaczny, ale zawiera także znacznie więcej wartościowych składników odżywczych. Można go ponadto z powodzeniem zestawiać ze smakiem ulubionych wędlin, czy serów. Dodatkowym atutem pasty warzywnej jest to, że można praktycznie dowolnie i nieograniczenie modyfikować jej skład.

Co jest potrzebne do przygotowania pysznego zamiennika masła?

Ciekawostką jest to, że do przygotowania zamiennika masła można wykorzystać artykuły, która najczęściej już znajdują się w kuchennych szafkach, czy lodówce. Ponadto podstawową pastę można bez problemu zrobić, dysponując umiarkowanymi zdolnościami kulinarnymi.

Przygotowanie pasty warzywnej należy rozpocząć od skompletowania następującej listy produktów:

  • 80 g nasion słonecznika, 
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • olej do smażenia, 
  • ulubione przyprawy: oregano, papryka słodka, sól, pieprz, chilli. 

Czytaj również: Nie wyrzucaj słoików po kawie. Możesz wykorzystać je w ten sposób

Jak przygotować zdrowy i smaczny zamiennik masła?

Na początku trzeba namoczyć ziarna słonecznika przez całą noc w wodzie. Następnego dnia warzywa powinno się umyć, obrać i posiekać na mniejsze kawałki, a potem dodać do mieszanki ugotowaną cieciorkę i ziarna słonecznika.

Kolejny krok to podsmażenie wszystkich warzyw na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i dodanie przypraw. Potem warzywa trzeba przestudzić i zblendować na gładką masę. Po uzyskaniu konsystencji pasty można spróbować produktu i ocenić, czy nie potrzebne są jeszcze dodatkowe przyprawy i w razie konieczności uzupełnić nimi smak smarowidła.

Zobacz też:

To warto jeść w czasie menopauzy. Dieta, która poprawia samopoczucie i dodaje energii

Tak puszystego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je z owocami z kompotu

Ta sałatka jest smaczna i sycąca. Robię ją kilka razy w tygodniu, a rodzinie się nie nudzi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa