Reklama
Reklama

Karnawałowe róże zachwycają smakiem i wyglądem. Są lepsze niż faworki i łatwe do przygotowania

W tłusty czwartek najpopularniejszym przysmakiem są oczywiście pączki. Często spotykane są także faworki, nazywane też chrustami. Dawniej jednak z okazji święta popularne było robienie róż karnawałowych. Robią wrażenie zarówno wyglądem, jak i smakiem. Wykonanie jest banalne, a efekty spektakularne.

Róże karnawałowe przez niektórych nazywane są także różami chrustowymi. Smakołyk swoją nazwę zawdzięcza temu, że wykonywany jest z tych samych składników, co ciasto na faworki, tudzież chrusty. Główna różnica tkwi jednak w formie podania, która jest naprawdę wyjątkowa.

Składniki na róże karnawałowe

Róże karnawałowe przygotowuje się z ciasta zbijanego, z którego wykonuje się także faworki. Do zrobienia go potrzebować będziemy:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki piwa lub innego gazowanego napoju;
  • 7 żółtek;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Do smażenia użyjemy oleju. Po wystudzeniu ciastek przyozdobimy je za to marmoladą i cukrem pudrem.

Czytaj także: Poczęstuj gości słodkim mrowiskiem. Zapomniany przysmak na głowę bije pączki i faworki

Krok 1

Rozpoczynamy od ubijania żółtek z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach miksera. Po kilku minutach składniki powinny utworzyć jasny kogel-mogel. Do masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się łączyć, stopniowo zacznij dolewać gazowany napój.

Krok 2

Po połączeniu składników przechodzimy do wyrabiania ciasta. Robimy to przez kilka minut, aż masa będzie jednolita. Następnie rozwałkuj je na cienko. Ciasto składamy i ponownie wałkujemy. Proces powtarzaj parę razy, a dzięki temu odpowiednio je napowietrzysz.

Krok 3

Ciasto podziel na kilka cienko rozwałkowanych części. Dalej z masy będziemy wycinać kółka. W tym celu należy przygotować szklanki lub kieliszki o trzech różnych średnicach. Za ich pomocą wycinaj kółka o zróżnicowanej wielkości. Brzegi delikatnie ponacinaj w sporych odległościach.

Krok 4

Ciastka składaj w taki sposób, aby na dole znalazło się największe koło, następnie to o średniej wielkości i na koniec o najmniejszej średnicy. Na koniec ciasto dociśnij na środku, dzięki czemu nie rozkleją się podczas smażenia.

Krok 5

Do garnka nalej dużą ilość oleju, który następnie rozgrzej. Gdy już będzie gorący, ciastka wrzucaj niedużymi partiami. Gotowe będą, gdy nabiorą złocistej barwy. Wówczas wyciągnij je na ręcznik papierowy, który odciągnie nadmiar tłuszczu.

Krok 6

Na środek ciastek nałóż marmoladę owocową. Tak przygotowane ciasto oprósz cukrem pudrem. Róże karnawałowe są gotowe do podania i zjedzenia.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski