Poczęstuj gości słodkim mrowiskiem. Zapomniany przysmak na głowę bije pączki i faworki
Dawniej słodkim mrowiskiem zajadała się wyłącznie szlachta. Dziś jednak tym pysznym deserem delektować może się każdy, kto tylko znajdzie czas na jego przygotowanie, a środek karnawału jest idealnym okresem, aby go spróbować. Nie zwlekaj więc długo, tylko skorzystaj ze sprawdzonego przepisu i poczęstuj słodkim mrowiskiem swoich gości, a na pewno będą zachwyceni.
Środek karnawału to idealny czas, aby delektować się pysznymi, domowymi ciastkami i przekąskami. W tym roku radzimy ci jednak zrezygnować ze smażenia nieco oklepanych już faworków oraz pączków na rzecz przysmaku, którym kiedyś delektowali się wyłącznie bogacze. Jeśli planujesz zorganizować małą imprezę dla rodziny lub znajomych i naprawdę chcesz zachwycić swoich gości, koniecznie poczęstuj ich słodkim mrowiskiem.
To jeden z najsmaczniejszych deserów, którymi dawniej zajadała się wyłącznie litewska szlachta. W miarę upływu czasu przepis na słodkie mrowisko rozpowszechnił się nie tylko za naszą południowo-zachodnią granicą, ale również na Podlasiu, gdzie przez lata konkurował z sękaczem, a polskie gospodynie przygotowywały go na specjalne uroczystości i wesela.
Może cię zainteresować: Faworki wyszły za twarde? Wypróbuj przepis siostry Anieli, a będą idealne
Słodkie mrowisko to smaczny litewski deser, który wyglądem może kojarzyć się z popularnymi w naszym kraju faworkami. Przypomina kopiec z połączonych ze sobą kruchych płatków przygotowanych z cienkiego ciasta.
Na górze najczęściej kładzie się natomiast dodatki, wybrane według własnego uznania. Najczęściej są to rodzinki oraz maślana polewa, na którą wysypany zostaje drobny mak, przypominający małe mrówki. I stąd właśnie wzięła się nazwa przysmaku.
Czytaj również: Najlepsze rogaliki do kawy. Szybki i prosty przepis z trzech składników
Słodkie mrowisko to deser wygląda i smakuje obłędnie. Na pewno nie pożałujesz więc czasu poświęconego na jego przygotowanie. Pamiętaj jednak, że produkty potrzebne do jego zrobienia muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli będą zbyt zimne, przysmak może rozpadać się podczas formowania.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy
Składniki na polewę maślaną:
- 20 g masła
- 50 ml wody
- 150 g miodu
- rodzynki
- 1 łyżka cukru
- mak
Przygotowanie słodkiego mrowiska zacznij dwukrotnego przesiania mąki. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a później dodaj jajka, (wrzucając je po kolei), śmietanę oraz spirytus. Wsyp mąkę i dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą specjalnego haka tak, by silnie się napowietrzyło. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Gdy je tam umieścisz, od razu zabierz się za robienie syropu. Składniki roztop w garnuszku, gotuj je na wolnym ogniu przez 10 minut, a później ostudź.
Rozgrzej olej, wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je partiami najcieniej, jak tylko się da. Jeżeli będzie się lepić, podlej je olejem. Potnij ciasto w prostokąty, a później smaż każdy z nich w głębokim oleju, aż do zarumienienia. Po wszystkim odsącz nadmiar tłuszczu z poszczególnych płatów mrowiska ręcznikiem papierowym.
Wyjmij z szafki dużą tacę i lekko posmaruj ją polewą. Zacznij układać na sobie poszczególne warstwy ciasta, każdorazowo skrapiając je syropem, obsypując makiem, rodzinkami oraz innymi wybranymi dodatkami.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu