Reklama
Reklama

Najlepsze rogaliki do kawy. Szybki i prosty przepis z trzech składników

Przygotowanie słodkiej przekąski do kawy wcale nie musi być czasochłonne. Ciasto na najsmaczniejsze słodkie rogaliki przygotujesz ekspresowo z trzech prostych składników, które na pewno masz już w swojej kuchni. Nie potrzebne są ci do tego duże umiejętności cukiernicze. To banalny przepis, więc poradzisz sobie z nim, nawet jeśli w domu pieczesz tylko od święta.

Szukasz przepisu na słodką przekąskę do kawy i herbaty, ale nie masz cierpliwości, by robić pączki czy faworkiW takim razie możesz zrobić chałwę, która robiła furorę w PRL-u, a jeżeli wydaje ci się ona zbyt słodka, najlepiej zrób szybkie rogaliki z trzech składników. 

Z ich przygotowaniem poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z pieczeniem. Wystarczy, że zastosujesz metodę wyrabiania ciasta 1:1:1. A w smaku są tak dobre, że najlepiej od razu wyjąć z kuchennej szafki podwójną porcję składników, aby później móc poczęstować rogalikami również rodzinę i znajomych. 

Na czym polega metoda 1:1:1? Użyj jej podczas pieczenia rogalików do kawy

Metoda 1:1:1 znacznie ułatwia przygotowanie słodkich wypieków, takich jak rogaliki do kawy. Polega ona na wykorzystaniu podczas ich robienia takich samych proporcji poszczególnych składników. W tym konkretnych przypadku tych trzech, które wchodzą w skład ciasta. Dzięki temu wyrabia się go o wiele łatwiej i szybciej. Liczbę dodatków możesz natomiast zmieniać według uznania. 

Prosty przepis na szybkie rogaliki do kawy. Wystarczą trzy składniki

Przepis na szybkie rogaliki do kawy jest banalnie prosty. Najpierw musisz zaopatrzyć się w niezbędne składniki potrzebne do ich przygotowania. Nie martw się jedank, jeżeli któregoś ci zabranie. Na pewno bez problemu kupisz brakujący produkt w osiedlowym sklepie. 

Trzy składniki potrzebne na ciasto do słodkich rogalików:

  • mąka pszenna - 300 g
  • twaróg sernikowy - 300 g
  • masło (zimne) - 300 g

Do nadzienia oraz posypania potrzebne mogą być ci także:

  • powidła
  • dżem
  • krem czekoladowy
  • cukier puder
  • lukier
  • polewa czekoladowa

Wybór składników z drugiej listy zależy jednak wyłącznie od ciebie, a samo przygotowanie szybkich rogalików nie jest skomplikowane. Zacznij od wsypania mąki do średniej wielkości miski, dodaj do niej masło oraz twaróg sernikowy, a później dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto wyrabiaj rękami, aż osiągnie jednolitą i gładką konsystencję, a później podziel je na dwie równe części, ukształtuj z nich kulki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Po upływie tego czasu stolnicę obsyp niewielką ilością mąki mąką i rozwałkuj jedną część ciasta tak, by powstał z niego cienki placek. Pokrój go na trójkąty i na każdy z nich małą łyżeczką nałóż odrobinę ulubionego dodatku tj. powidła, dżemu albo kremu czekoladowego. Gdy to zrobisz, zwiń ciasto od podstawy do wierzchołka, a gotowy rogalik połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Kiedy zapełnisz blachę rogalikami, piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Kiedy zarumienią się, zdejmij je z blachy i posyp cukrem pudrem. Jeżeli chcesz, zamiast tego możesz polać je słodką polewą lub lukrem. Niezależnie od wybranej wersji, na pewno będą ci smakować z kawą.

Może cię zainteresować: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Zobacz też:

Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny

To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski
Przejdź na