Najlepsze rogaliki do kawy. Szybki i prosty przepis z trzech składników
Przygotowanie słodkiej przekąski do kawy wcale nie musi być czasochłonne. Ciasto na najsmaczniejsze słodkie rogaliki przygotujesz ekspresowo z trzech prostych składników, które na pewno masz już w swojej kuchni. Nie potrzebne są ci do tego duże umiejętności cukiernicze. To banalny przepis, więc poradzisz sobie z nim, nawet jeśli w domu pieczesz tylko od święta.
Szukasz przepisu na słodką przekąskę do kawy i herbaty, ale nie masz cierpliwości, by robić pączki czy faworki? W takim razie możesz zrobić chałwę, która robiła furorę w PRL-u, a jeżeli wydaje ci się ona zbyt słodka, najlepiej zrób szybkie rogaliki z trzech składników.
Z ich przygotowaniem poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z pieczeniem. Wystarczy, że zastosujesz metodę wyrabiania ciasta 1:1:1. A w smaku są tak dobre, że najlepiej od razu wyjąć z kuchennej szafki podwójną porcję składników, aby później móc poczęstować rogalikami również rodzinę i znajomych.
Metoda 1:1:1 znacznie ułatwia przygotowanie słodkich wypieków, takich jak rogaliki do kawy. Polega ona na wykorzystaniu podczas ich robienia takich samych proporcji poszczególnych składników. W tym konkretnych przypadku tych trzech, które wchodzą w skład ciasta. Dzięki temu wyrabia się go o wiele łatwiej i szybciej. Liczbę dodatków możesz natomiast zmieniać według uznania.
Przepis na szybkie rogaliki do kawy jest banalnie prosty. Najpierw musisz zaopatrzyć się w niezbędne składniki potrzebne do ich przygotowania. Nie martw się jedank, jeżeli któregoś ci zabranie. Na pewno bez problemu kupisz brakujący produkt w osiedlowym sklepie.
Trzy składniki potrzebne na ciasto do słodkich rogalików:
- mąka pszenna - 300 g
- twaróg sernikowy - 300 g
- masło (zimne) - 300 g
Do nadzienia oraz posypania potrzebne mogą być ci także:
- powidła
- dżem
- krem czekoladowy
- cukier puder
- lukier
- polewa czekoladowa
Wybór składników z drugiej listy zależy jednak wyłącznie od ciebie, a samo przygotowanie szybkich rogalików nie jest skomplikowane. Zacznij od wsypania mąki do średniej wielkości miski, dodaj do niej masło oraz twaróg sernikowy, a później dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto wyrabiaj rękami, aż osiągnie jednolitą i gładką konsystencję, a później podziel je na dwie równe części, ukształtuj z nich kulki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po upływie tego czasu stolnicę obsyp niewielką ilością mąki mąką i rozwałkuj jedną część ciasta tak, by powstał z niego cienki placek. Pokrój go na trójkąty i na każdy z nich małą łyżeczką nałóż odrobinę ulubionego dodatku tj. powidła, dżemu albo kremu czekoladowego. Gdy to zrobisz, zwiń ciasto od podstawy do wierzchołka, a gotowy rogalik połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy zapełnisz blachę rogalikami, piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Kiedy zarumienią się, zdejmij je z blachy i posyp cukrem pudrem. Jeżeli chcesz, zamiast tego możesz polać je słodką polewą lub lukrem. Niezależnie od wybranej wersji, na pewno będą ci smakować z kawą.
Może cię zainteresować: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni