Dorota Szelągowska piecze wielkanocnego mazurka. Zamiast kajmaku dodaje inny składnik
Dorota Szelągowska na Wielkanoc piecze mazurka w zmodyfikowanej wersji. Popularna dziennikarka na Instagramie podzieliła się z fanami przepisem, z którego wynika, że nie dodaje do niego tradycyjnej masy kajmakowej, a inny składnik. Dzięki temu jej ciasto wychodzi jeszcze smaczniejsze, ale wciąż jest słodkie i wspaniale prezentuje się na świątecznym stole.
Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na polskim świątecznym stole. Najczęściej przygotowuje się go z masą kajmakową, ale nie każdy lubi jej charakterystyczny smak, karmelowy smak.
Przedstawiamy więc przepis na mazurka od Doroty Szelągowskiej, która postanowiła zrezygnować z tego składnika. Mazurek według jej przepisu po prostu obłędnie!
Tradycyjny mazurek to płaskie i kruche ciasto o pięknie przyozdobionym wierzchu, do którego najczęściej dodawana jest masa kajmakowa. Z roku na rok coraz większą popularność w internecie zyskują więc przepisy na ten wypiek w zmodyfikowanej wersji. Nie każdy jest bowiem jej fanem.
Można zrobić go również z kremem orzechowym, dżemem, lub marmoladą, ale popularna dziennikarka, Dorota Szelągowska ma zupełnie inny pomysł. I niedawno podzieliła się nim ze swoimi fanami na Instagramie.
Może cię zainteresować: Wielkanocny mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez nabiału i glutenu
Dorota Szelągowska najpierw przygotowuje ciasto na spód mazurka. Do jego wyrobienia potrzebne będą takie składniki jak: kostka masła, 3 żółtka jaj, 6 łyżek cukru, 2 szklanki mąki i odrobina soli. Po dokładnym wymieszaniu produktów masę należy zagnieść, ostrożnie włożyć do formy, (wcześniej wyłożonej pergaminem) i przez 15 minut trzymać w zamrażarce.
Po upływie kwadransu ciasto trzeba nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby nie podnosiło się podczas pieczenia. Gdy to zrobimy, musimy włożyć blachę do piekarnika na kilkanaście minut, aby zarumieniło się. W tym celu powinno piec się w 180 stopniach Celsjusza.
Później przechodzimy do zrobienia domowej konfitury na bazie mrożonych wiśni (1 opakowanie), laski wanilii, szczypty chilli (do smaku), 0,5 łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczki soku z cytryny oraz 1 łyżeczki wody różanej. Owoce duś na patelni z dodatkiem pozostałych składników. Redukuj, aż nabiorą konsystencji konfitury na małym ogniu i zdejmij z ognia.
Teraz zabierz się za robienie ganaszu. W tym celu 100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej i deserowej posiekaj. Następnie rozpuść ją w gorącej śmietance 30 proc (około 200 mln). Mieszaj, aby się nie przypaliła. Spód wyłóż chłodną konfiturą i zalej ostudzonym ganache. Udekoruj mazurka jadalnymi kwiatami, aby wprowadzić na stół wiosenną atmosferę.
Czytaj również: Ewa Wachowicz na święta robi takie pierogi. Zaserwuj je gościom i patrz, jak szybko znikają
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia