Domowe krówki z czterech składników. Ich smak przeniesie cię w czasie do PRL-u
Krówki ciągutki w PRL-u rozpieszczały podniebienia Polaków nie rzadziej niż chałwy, faworki czy wuzetki. Wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, a okres karnawału to idealny czas, aby przypomnieć sobie ich obłędny smak. Jeżeli ty również jesteś fanem tych słodkości, spróbuj zrobić je samodzielnie w domu. Przygotuj cztery składniki i poświęć jeden wolny wieczór, a przeniesiesz się w czasie do przeszłości.
Kuchnia czasów PRL-u opierała się na prostych przepisach. Dostęp do produktów w sklepach był mocno ograniczony, ale wcale nie oznacza to, że przygotowywane w tamtym okresie przekąski nie były smaczne. Jeżeli byłeś wtedy dzieckiem, na pewno dobrze pamiętasz smak kogla-mogla, słodkich pączków, wuzetek, faworków czy domowej chałwy.
To tym jednak nie koniec, bo za jedne z najpyszniejszych słodyczy, którymi mogłeś się wtedy delektować, uznawane były również domowe krówki ciągutki. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ich miękkość i niepowtarzalny smak, możesz zrobić to w dowolnej chwili. Musisz tylko kupić cztery proste składniki, a później poświęcić odrobinę wolnego czasu na samodzielne przygotowanie słodyczy według receptury z dawnych lat.
Czytaj również: Siostra Anastazja lepi takie rogaliki. Są obłędnie smaczne
Od dawna marzysz o tym, aby przypomnieć sobie smak kultowych krówek ciągutek jak za dawnych lat? Żaden problem, ale zanim zabierzesz się za samodzielne robienie słodkich smakołyków z PRL-u, najpierw upewnij się, że masz w kuchni wszystkie produkty potrzebne do ich przygotowania.
Składniki na krówki ciągutki to:
- masło - 100 gramów
- mleko - 1 szklanka
- słodka śmietanka (najlepiej 36 proc.) - 1 szklanka
- cukier - 1,5 szklanki
Może cię zainteresować: Dietetyczne napoleonki są smaczniejsze od tradycyjnych. Możesz zjeść 2 porcje bez wyrzutów sumienia
Przygotowanie domowych krówek z czterech składników zacznij od wrzucenia wszystkich składników do garnka. Powinny się tam znaleźć: mleko, śmietanka, masło oraz cukier, a później naczynie umieść na palniku. Gotuj na małym ogniu, a gdy masło się roztopi, zacznij mieszać powstałą masę po to, by połączyć produkty i uniknąć przypaleń.
Kiedy masa krówkowa zgęstnieje i nabierze wyrazistego koloru, przelej ją do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw tak na 5-6 godzin, aż zastygnie. Poźniej po prostu pokrój gotowe cukierki na małe kawałki.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków