Reklama
Reklama

​Dodaj 1 łyżkę do bigosu z młodej kapusty. Podkręci smak, a rodzina będzie prosić o dokładkę

Bigos z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja obiadowa na lato. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, choć można go jeść również jako główne danie z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem czy świeżym pieczywem. Sprawdź przepis na bigos z młodej kapusty i poznaj tajemniczy składnik, który podkręci jego smak.

Składniki na bigos z młodej kapusty

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziesz potrzebować:

  • 1 cebulę,
  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 marchewkę,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400 ml bulionu,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • koperek,
  • sól.

Game changerem w tym przepisie jest... cukier. To właśnie jego dodatek sprawi, że smak bigosu z młodej kapusty będzie jeszcze bogatszy i zachwyci całą rodzinę do tego stopnia, że będą prosić o dokładkę.

Sprawdź również: Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne

Bigos z młodej kapusty — sposób przygotowania

Przede wszystkim wybierz odpowiednią kapustę do bigosu. Zwróć uwagę na jej głąb — im będzie jaśniejszy, tym młodsze i bardziej kruche jest warzywo. Unikaj tych z brązowym lub żółtym głąbem. Przed rozpoczęciem gotowania umyj i dokładnie osusz kapustę, a następnie ją poszatkuj. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na lekko rozgrzaną patelnię i podsmaż na średnim ogniu aż będzie rumiany i wytopi się z niego tłuszcz. W międzyczasie umyj i obierz marchew — następnie zetrzyj ją na tarce. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Gdy boczek się zarumieni, dorzuć na patelnię marchew oraz cebulę. Po chwili smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i przełóż do większego garnka.

Sprawdź również: Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans

W osobnym rondlu podgrzej bulion. Do garnka z boczkiem i warzywami dołóż poszatkowaną kapustę i zalej całość ciepłym wywarem. Dopraw pieprzem, cukrem oraz solą i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W czasie gotowania na suchej patelni przygotuj zasmażkę — rozpuść 3 łyżki masła, dodaj 3 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj bigos z młodej kapusty. Gotowe!

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | szybkie dania