Dodaj 1 łyżkę do bigosu z młodej kapusty. Podkręci smak, a rodzina będzie prosić o dokładkę
Bigos z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja obiadowa na lato. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, choć można go jeść również jako główne danie z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem czy świeżym pieczywem. Sprawdź przepis na bigos z młodej kapusty i poznaj tajemniczy składnik, który podkręci jego smak.
Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziesz potrzebować:
- 1 cebulę,
- 1 kg młodej kapusty,
- 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,
- 1 łyżkę cukru,
- 1 marchewkę,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki masła,
- 300 g wędzonego boczku,
- 4 ząbki czosnku,
- 400 ml bulionu,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- koperek,
- sól.
Game changerem w tym przepisie jest... cukier. To właśnie jego dodatek sprawi, że smak bigosu z młodej kapusty będzie jeszcze bogatszy i zachwyci całą rodzinę do tego stopnia, że będą prosić o dokładkę.
Sprawdź również: Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne
Przede wszystkim wybierz odpowiednią kapustę do bigosu. Zwróć uwagę na jej głąb — im będzie jaśniejszy, tym młodsze i bardziej kruche jest warzywo. Unikaj tych z brązowym lub żółtym głąbem. Przed rozpoczęciem gotowania umyj i dokładnie osusz kapustę, a następnie ją poszatkuj. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na lekko rozgrzaną patelnię i podsmaż na średnim ogniu aż będzie rumiany i wytopi się z niego tłuszcz. W międzyczasie umyj i obierz marchew — następnie zetrzyj ją na tarce. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Gdy boczek się zarumieni, dorzuć na patelnię marchew oraz cebulę. Po chwili smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i przełóż do większego garnka.
Sprawdź również: Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans
W osobnym rondlu podgrzej bulion. Do garnka z boczkiem i warzywami dołóż poszatkowaną kapustę i zalej całość ciepłym wywarem. Dopraw pieprzem, cukrem oraz solą i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W czasie gotowania na suchej patelni przygotuj zasmażkę — rozpuść 3 łyżki masła, dodaj 3 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj bigos z młodej kapusty. Gotowe!
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia