Dodaj ten składnik do naleśników. Będą smaczne, lekkie i miękkie jak chmurka
Przepisów na naleśniki jest cała masa, ale tych dobrych niestety w sieci można ze świecą szukać. Jeśli tylko lekko zmienimy skład i wymieszamy produkty w złych proporcjach, zamiast apetycznego słodkiego obiadu otrzymamy grube, twarde i gumowate ciasto. Sama kilka razy zaliczyłam kulinarną wpadkę, dlatego ostatnio zapytałam babcię, jak zrobić dobre naleśniki z dziurkami i teraz wreszcie mam na nie sprawdzoną recepturę.
Naleśniki to jedno z ulubionych słodkich dań Polaków. Są bardzo smaczne, a jednocześnie tanie i łatwe w przygotowaniu. Nie oszukujmy się jednak, mówiąc, że wszystkim od razu wychodzą idealnie.
Tak naprawdę wystarczy popełnić drobny błąd podczas łączenia składników, aby ciasto wyszło twarde i gumowate, dlatego warto zawsze robić je według sprawdzonej receptury. Przedstawiamy stary babciny przepis na naleśniki z dziurkami, które są cieniutkie, lekkie i miękkie jak chmurka.
Przepisów na naleśniki w sieci jest mnóstwo, ale trudno znaleźć wśród nich ten naprawdę dobry. Jeżeli chcemy, aby rozpływały się w ustach, powinnaś przygotować ciasto na bazie odpowiednich produktów.
Kluczowym składnikiem, który zapewni naleśnikom wyjątkową lekkość i puszystość są drożdże. To właśnie dzięki nim struktura ciasta będzie naprawdę unikalna. Nie zabraknie charakterystycznych dziurek, a smak dania będzie tak dobry, że cała rodzina zacznie domagać się dokładki.
Może cię zainteresować: Tym obiadem za grosze w PRL-u zajadała się cała Polska. Był hitem szkolnych stołówek
Zanim przystąpimy do smażenia naleśników z dziurkami, najpierw musimy wybrać się na zakupy po niezbędne produkty. Składniki na naleśniki z dziurkami, które będą nam potrzebne to:
- drożdże suszone - 8g
- drobna semolina -300g
- woda (letnia) - 450 ml
- mąka pszenna - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Przygotowanie naleśników jest proste. Drożdże, wraz z semoliną, mąką, solą, cukrem i wodą miksuj razem przez około 5 minuty na wolnych obrotach. Po upływie tego czasu, dodaj proszek do pieczenia i kontynuujmy mieszanie składników przez kolejne 2 minuty. Przygotowaną masę trzeba wylać na rozgrzaną patelnię i smaż ciasto na naleśniki na palniku o średniej mocy.
Aby ciasto nie było suche, podgrzejmy masło, wymieszajmy je z miodem i polejmy naleśniki sosem. Obiad możemy podawać również z polewą czekoladową, z bananem, jabłkami i cynamonem, albo innymi ulubionymi owocami. Świetnie smakują również w połączeniu z masą kokosową lub podawane wraz jogurtem.
Czytaj również: To ciasto czekoladowe zachwyci wszystkich gości. Na dodatek nie wymaga pieczenia
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny