Reklama
Reklama

​Dietetyczny mus czekoladowy. Wystarczy 5 składników i 5 minut, by go przygotować

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na małe co nieco. W dodatku mało kto wyobraża sobie życie bez czekolady. Mamy jednak świetne rozwiązanie. Poznaj przepis na dietetyczny mus czekoladowy, który przyrządzisz w pięć minut i to jedynie z pięciu składników. Co więcej, ta pianka prawie nie ma kalorii!

Większość musów czekoladowych kojarzy nam się z produktami wysokotłuszczowymi (bo robionymi na śmietanie) lub z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie zjesz innego musu czekoladowego.

Dietetyczny mus czekoladowy — składniki

Do przygotowania dietetycznego musu czekoladowego wystarczy pięć składników:

  • 500 ml kefiru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • woda,
  • miód lub słodzik.

Kefir wyjmij wcześniej z lodówki, by zdążył osiągnąć temperaturę pokojową. Wyboru między miodem a słodzikiem możesz dokonać w zależności od tego, jaką ostateczną kaloryczność musu czekoladowego chcesz osiągnąć.

Sprawdź również: Te grzyby są pyszne, a mało kto je zbiera. Teraz jest ich zatrzęsienie

Jak przygotować dietetyczny mus czekoladowy?

Żelatynę wsyp do szklanki, zalej wodą tak, by przykryła cały proszek, podgrzej, dokładnie wymieszaj i odstaw. Do miski wlej kefir, a następnie napowietrz go przy użyciu miksera przez 1-2 minuty. Do miski dorzuć kakao oraz miód lub słodzik i miksuj do połączenia się składników. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo żelatynę. Przełóż mus do mniejszych pojemników i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż stężeje.

Sprawdź również: Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem

Podkręć smak swojego dietetycznego musu czekoladowego

Ten dietetyczny mus czekoladowy ma naprawdę niewiele kalorii, szczególnie jeśli dodamy słodzik (np. erytrytol) zamiast miodu. Jednak, gdy twój bilans kaloryczny pozwala ci zjeść trochę więcej, możesz w niezwykle łatwy sposób zwiększyć kalorykę musu i dodać mu nowego smaku. W jaki sposób? Wystarczy posiekać orzechy lub suszone owoce (daktyle, morele, rodzynki czy śliwki) i dodać je do musu lub posypać po wierzchu.

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy