Te grzyby są pyszne, a mało kto je zbiera. Teraz jest ich zatrzęsienie
Sezon na grzyby w pełni. Jednak zbliżamy się już do pierwszych przymrozków i prawdopodobnie to ostatnie szanse na to, żeby wrócić z wycieczki do lasu z pełnymi koszami. Jest pewna odmiana, której znajduje się wyjątkowo dużo w kniejach. Co to za grzyb?
Grzybiarstwo jest w Polsce kolejną dyscypliną narodową. Wraz z pojawieniem się pierwszych okazów, lasy zapełniają się od spacerujących grzybiarzy. Teraz mają okazję do znalezienia kolejnych, pięknych i smacznych okazów.
W polskich lasach nie brakuje wyjątkowo pożądanych odmian grzybów. Do tej grupy z pewnością można zaliczyć takie rodzaje jak: podgrzybki, koźlarze, rydze, kurki, kanie, czy rozmaite odmiany gąsek. Wciąż odnotowuje się wyjątkowo obfite "łowy", gdzie grzybiarze chwalą się dziesiątkami zebranych okazów.
Oprócz tak popularnych odmian grzybów, jak m.in. koźlarze, podgrzybki, czy kurki w polskich lasach są też inne rodzaje. Do tej grupy można przydzielić pieprznika trąbkowego. To jadalny, ale nie zawsze zbierany grzyb.
Na temat pieprznika trąbkowego wypowiadają się regularnie różni specjaliści. Niedawno głos zabrał Jarosław Szafnicki, który przechadza się po terenach Beskidu Niskiego. Nie mógł się nadziwić, na ile dorodnych okazów udało mu się natrafić.
Czytaj również: Kolejny jesienny wysyp w lasach. Tam grzybów jest najwięcej
Pieprznik trąbkowy zaskoczy swoim smakiem wielu doświadczonych grzybiarzy. Warto wiedzieć, że pieprznik trąbkowy jest krewnym pieprzników jadalnych, czyli niezwykle popularnych kurek. To grzyb mikoryzowy, rosnący w lasach iglastych i liściastych w grupach.
Pieprznik trąbkowy wyróżnia się kapeluszem o średnicy od 2 do 6 cm, a także żółtobrązowym, a niekiedy i szarobrązowym kolorem. Natomiast miąższ okazu jest cienki, włóknisty i ma łagodny smak.
Chcąc poprawnie zbierać pieprznika trąbkowego, należy wybierać grzyby młode i o twardym miąższu. Trzeba też usuwać wszelkie pozostałe zanieczyszczenia. Na grzybie osiadają nieraz takie pozostałości jak liście, igliwie albo piasek. Nie powinno się również zbierać grzybów uszkodzonych lub o nietypowym wyglądzie.
Pieprznika trąbkowego można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Nadaje się do duszenia i przyrządzania aromatycznych sosów lub farszu do pierogów. Grzyb można też smażyć i dodawać go do różnych przetworów marynowanych.
Zobacz też:
Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu
Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania
Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją