Deser mojej babci na letnie popołudnie. Kremowy i cytrynowy, po prostu wspaniały
Przepis na cytrynowe ciasto mojej babci to idealny sposób na szybki deser bez pieczenia. Niezwykle kremowy, delikatny, a jednocześnie orzeźwiająco cytrynowy — to smak, który przeniesie cię w świat letnich popołudni spędzanych w ogrodzie. Poznaj przepis na wyjątkowe cytrynowe ciasto babci na lato, które zachwyci wszystkich smakiem.
Do przygotowania cytrynowego ciasta babci na lato, potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników:
- 1 łyżka masła,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny,
- 2 żółtka,
- 200 g herbatników,
- 500 ml mleka,
- 80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- plasterki cytryny i liście mięty do dekoracji.
Jeśli chcesz, możesz dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego lub migdałowego, a także posypać gotowe ciasto startą białą czekoladą. Dobrą opcją będzie także dodanie ulubionego dżemu między warstwy ciasta.
Sprawdź również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Zacznij od zagotowania 350 ml mleka w rondelku z cukrem i skórką z cytryny. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj pozostałe 150 ml mleka, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i żółtka, aż masa będzie jednolita. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje (około 2-3 minuty). Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Na dnie kwadratowej formy o wymiarach 20 × 20 cm ułóż pierwszą warstwę herbatników.
Sprawdź również: Ciasto leniwej synowej zachwyci każdą teściową. Idealne na weekend
Nałóż na nią porcję jeszcze ciepłego kremu cytrynowego, rozprowadzając go równomiernie. Powtarzaj czynność, aż do wyczerpania składników, pamiętając, by ostatnią warstwą był krem. Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu krem stanie się jeszcze bardziej aksamitny, a herbatniki idealnie nasiąkną. Przed podaniem udekoruj deser plasterkami cytryny i liśćmi mięty. Gotowe!
Zobacz też:
Wygładza skórę i likwiduje cellulit. Zamiast wcierać, wystarczy pić
Zrób to przed włożeniem ogórków do słoików. Wyjdą twarde i chrupiące
Masło to przeżytek. Wkrótce wszyscy będą smarować kanapki tym zamiennikiem