Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści
Lato to nie tylko czas przygotowywania świeżych i chrupiących ogórków małosolnych, ale także wielu zapraw na zimę, takich jak ogórki kiszone. Większość osób dodaje do nich jedynie czosnek, chrzan i koper, a zapomina o pewnym niepozornym dodatku. Sprawdź, jakie liście dodać do kiszonych ogórków, by nadać im doskonałego smaku.
Do przygotowania doskonałych ogórków kiszonych na zimę będziesz potrzebować:
- 1 kg ogórków,
- 1 korzeń chrzanu,
- 1 łyżkę soli,
- 1,5 l wody,
- 2 gałązki kopru,
- 2 liście chrzanu,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka liści porzeczki,
- kilka liści wiśni.
Pamiętaj, by wybierać ogórki możliwie podobnej wielkości i niezbyt duże. Zwróć także uwagę na sól, jaką wykorzystujesz do kiszenia. W tym przypadku nie sprawdzi się zwykła sól kuchenna, najlepiej będzie użyć soli kamiennej. Kluczowe w tym przepisie będzie także wykorzystanie liści chrzanu, porzeczki oraz wiśni, które dodadzą ogórkom doskonałego smaku.
Sprawdź również: Lepszych kotletów nie jadłeś. Z tego przepisu przyrządza je Robert Makłowicz
Przede wszystkim dobrze wyparz słoiki, by pozbyć się znajdujących się w nich bakterii. Następnie dokładnie umyj ogórki. Na dnie słoika umieść liść chrzanu oraz liście porzeczki i wiśni, dodaj po dwa ząbki czosnku oraz kawałek korzenia chrzanu (nie musisz go obierać). Do słoika włóż ogórki w taki sposób, by go szczelnie wypełniały. Na koniec włóż gałązki kopru. Wodę podgrzej, ale nie zagotowuj jej. Wsyp łyżkę soli i dokładnie wymieszaj. Od razu po rozpuszczeniu się soli, zalej ogórki przygotowaną zalewą i szczelnie zakręć słoiki. Kiszone ogórki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez przynajmniej miesiąc.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia