Reklama
Reklama

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

Lato to nie tylko czas przygotowywania świeżych i chrupiących ogórków małosolnych, ale także wielu zapraw na zimę, takich jak ogórki kiszone. Większość osób dodaje do nich jedynie czosnek, chrzan i koper, a zapomina o pewnym niepozornym dodatku. Sprawdź, jakie liście dodać do kiszonych ogórków, by nadać im doskonałego smaku.

Doskonały smak ogórków kiszonych. Jakie składniki potrzebujesz?

Do przygotowania doskonałych ogórków kiszonych na zimę będziesz potrzebować:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżkę soli,
  • 1,5 l wody,
  • 2 gałązki kopru,
  • 2 liście chrzanu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kilka liści porzeczki,
  • kilka liści wiśni.

Pamiętaj, by wybierać ogórki możliwie podobnej wielkości i niezbyt duże. Zwróć także uwagę na sól, jaką wykorzystujesz do kiszenia. W tym przypadku nie sprawdzi się zwykła sól kuchenna, najlepiej będzie użyć soli kamiennej. Kluczowe w tym przepisie będzie także wykorzystanie liści chrzanu, porzeczki oraz wiśni, które dodadzą ogórkom doskonałego smaku.

Sprawdź również: Lepszych kotletów nie jadłeś. Z tego przepisu przyrządza je Robert Makłowicz

Jak przygotować doskonałe ogórki kiszone na zimę?

Przede wszystkim dobrze wyparz słoiki, by pozbyć się znajdujących się w nich bakterii. Następnie dokładnie umyj ogórki. Na dnie słoika umieść liść chrzanu oraz liście porzeczki i wiśni, dodaj po dwa ząbki czosnku oraz kawałek korzenia chrzanu (nie musisz go obierać). Do słoika włóż ogórki w taki sposób, by go szczelnie wypełniały. Na koniec włóż gałązki kopru. Wodę podgrzej, ale nie zagotowuj jej. Wsyp łyżkę soli i dokładnie wymieszaj. Od razu po rozpuszczeniu się soli, zalej ogórki przygotowaną zalewą i szczelnie zakręć słoiki. Kiszone ogórki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez przynajmniej miesiąc.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory