Reklama
Reklama

Co na świąteczny obiad? Może rozpływające się w ustach schabowe z przepisu siostry Anastazji?

Przepisy siostry Anastazji od lat podbijają serca. Zwłaszcza jej wersje tradycyjnych, polskich dań. Jednym z ciekawych przykładów, który warto wypróbować w najbliższe święta wielkanocne, są kotlety schabowe z pysznym farszem. Podawane z dodatkiem ziemniaków oraz surówki stworzą smaczny i wyjątkowy świąteczny obiad. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Kotlety schabowe należą do tradycyjnych dań polskiej kuchni. W te święta możemy jednak przygotować je w innej wersji, którą proponuje w swoim przepisie siostra Anastazja. Dzięki temu stworzymy smaczny i zachwycający obiad, który pokocha cała rodzina. Podpowiadamy, jak przyrządzić kotlety schabowe z farszem.  

Czego użyć, aby przygotować pyszne kotlety schabowe siostry Anastazji?

Kotlety schabowe można przygotować w nieco inny niż tradycyjny sposób. Jest to idealny przepis do wypróbowania w święta wielkanocne, gdy brakuje nam pomysłu na obiad dla całej rodziny. Ta wersja kultowego dania, różni się tym, że siostra Anastazja proponuje podawanie kotletów ze specjalnym farszem.

Składa się on z żółtego sera, cebuli oraz majonezu. Do przyrządzania pysznych kotletów, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1 kilogram schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek żółtego sera,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej oraz masło do smażenia.

Czytaj również: Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu

Jak przygotować schabowe z farszem z przepisu siostry Anastazji?

Przyrządzenie kotletów schabowych w tej wersji nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest pokrojenie mięsa, a następnie rozbicie każdego plastra z obu stron. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.

Żółty ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie do osobnych naczyń siekamy pietruszkę i przeciskamy przez praskę czosnek. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli na drobną kostkę oraz zeszklenie jej na patelni z rozgrzanym masłem. Po podsmażeniu przekładamy ją do miski i gdy przestygnie, dodajemy do niej żółty ser, posiekaną pietruszkę oraz czosnek i dwie łyżki majonezu. Wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Następnie w osobnym naczyniu rozbijamy dwa jajka, a do kolejnego wsypujemy bułkę tartą. Następnie schab moczymy w rozbełtanych jajkach i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na patelni przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładamy nasz farsz, składający się z sera, cebuli oraz majonezu. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut i gotowe!

Zobacz też:

​Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

​Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu

Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe