Co na świąteczny obiad? Może rozpływające się w ustach schabowe z przepisu siostry Anastazji?
Przepisy siostry Anastazji od lat podbijają serca. Zwłaszcza jej wersje tradycyjnych, polskich dań. Jednym z ciekawych przykładów, który warto wypróbować w najbliższe święta wielkanocne, są kotlety schabowe z pysznym farszem. Podawane z dodatkiem ziemniaków oraz surówki stworzą smaczny i wyjątkowy świąteczny obiad. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Kotlety schabowe należą do tradycyjnych dań polskiej kuchni. W te święta możemy jednak przygotować je w innej wersji, którą proponuje w swoim przepisie siostra Anastazja. Dzięki temu stworzymy smaczny i zachwycający obiad, który pokocha cała rodzina. Podpowiadamy, jak przyrządzić kotlety schabowe z farszem.
Kotlety schabowe można przygotować w nieco inny niż tradycyjny sposób. Jest to idealny przepis do wypróbowania w święta wielkanocne, gdy brakuje nam pomysłu na obiad dla całej rodziny. Ta wersja kultowego dania, różni się tym, że siostra Anastazja proponuje podawanie kotletów ze specjalnym farszem.
Składa się on z żółtego sera, cebuli oraz majonezu. Do przyrządzania pysznych kotletów, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 kilogram schabu bez kości,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek żółtego sera,
- 1 pęczek świeżej pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej oraz masło do smażenia.
Czytaj również: Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu
Przyrządzenie kotletów schabowych w tej wersji nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest pokrojenie mięsa, a następnie rozbicie każdego plastra z obu stron. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.
Żółty ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie do osobnych naczyń siekamy pietruszkę i przeciskamy przez praskę czosnek. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli na drobną kostkę oraz zeszklenie jej na patelni z rozgrzanym masłem. Po podsmażeniu przekładamy ją do miski i gdy przestygnie, dodajemy do niej żółty ser, posiekaną pietruszkę oraz czosnek i dwie łyżki majonezu. Wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Następnie w osobnym naczyniu rozbijamy dwa jajka, a do kolejnego wsypujemy bułkę tartą. Następnie schab moczymy w rozbełtanych jajkach i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na patelni przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładamy nasz farsz, składający się z sera, cebuli oraz majonezu. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut i gotowe!
Zobacz też:
Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka
Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu
Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy