Reklama
Reklama

Co na świąteczny obiad? Może rozpływające się w ustach schabowe z przepisu siostry Anastazji?

Przepisy siostry Anastazji od lat podbijają serca. Zwłaszcza jej wersje tradycyjnych, polskich dań. Jednym z ciekawych przykładów, który warto wypróbować w najbliższe święta wielkanocne, są kotlety schabowe z pysznym farszem. Podawane z dodatkiem ziemniaków oraz surówki stworzą smaczny i wyjątkowy świąteczny obiad. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Kotlety schabowe należą do tradycyjnych dań polskiej kuchni. W te święta możemy jednak przygotować je w innej wersji, którą proponuje w swoim przepisie siostra Anastazja. Dzięki temu stworzymy smaczny i zachwycający obiad, który pokocha cała rodzina. Podpowiadamy, jak przyrządzić kotlety schabowe z farszem.  

Czego użyć, aby przygotować pyszne kotlety schabowe siostry Anastazji?

Kotlety schabowe można przygotować w nieco inny niż tradycyjny sposób. Jest to idealny przepis do wypróbowania w święta wielkanocne, gdy brakuje nam pomysłu na obiad dla całej rodziny. Ta wersja kultowego dania, różni się tym, że siostra Anastazja proponuje podawanie kotletów ze specjalnym farszem.

Składa się on z żółtego sera, cebuli oraz majonezu. Do przyrządzania pysznych kotletów, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1 kilogram schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek żółtego sera,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej oraz masło do smażenia.

Czytaj również: Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu

Jak przygotować schabowe z farszem z przepisu siostry Anastazji?

Przyrządzenie kotletów schabowych w tej wersji nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest pokrojenie mięsa, a następnie rozbicie każdego plastra z obu stron. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.

Żółty ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie do osobnych naczyń siekamy pietruszkę i przeciskamy przez praskę czosnek. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli na drobną kostkę oraz zeszklenie jej na patelni z rozgrzanym masłem. Po podsmażeniu przekładamy ją do miski i gdy przestygnie, dodajemy do niej żółty ser, posiekaną pietruszkę oraz czosnek i dwie łyżki majonezu. Wszystko doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Następnie w osobnym naczyniu rozbijamy dwa jajka, a do kolejnego wsypujemy bułkę tartą. Następnie schab moczymy w rozbełtanych jajkach i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na patelni przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładamy nasz farsz, składający się z sera, cebuli oraz majonezu. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut i gotowe!

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe