Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu
Smaczny obiad domowy nie zawsze musi być skomplikowany. Czasem wystarczy jeden garnek i kilka podstawowych składników, aby przygotować pyszne danie dla całej rodziny. Tak jest w przypadku aromatycznego gulaszu ze schabu. Podpowiadamy, jak go zrobić oraz z czym go podawać, aby zachwycić domowników.
Do przyrządzenia smacznego obiadu, który zachwyci całą rodzinę, wcale nie potrzebujemy wymyślnych składników oraz długich godzin w kuchni. Wystarczy nam jeden garnek i kilka produktów, aby przygotować pyszny i sycący gulasz ze schabu, który można podawać na wiele różnych sposobów. Sprawdź, jak go zrobić.
Chcąc przygotować proste danie, które nie wymaga długiego gotowania, warto wypróbować przepis na gulasz ze schabu. Dzięki temu uzyskamy potrawę, która ma głębię smaku i zaskakuje miękkością mięsa.
Do zrobienia tego łatwego i bardzo aromatycznego obiadu, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500 g schabu bez kości,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- 1 szklanka bulionu,
- sól,
- pieprz.
Samo przyrządzenie tego jednogarnkowego obiadu nie jest trudne. Na początek kroimy schab w drobną kostkę i doprawiamy go mieloną papryką, pieprzem oraz solą. W garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złocisty kolor. Dorzucamy również drobno pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Na koniec podsmażamy także pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek i całość zalewamy bulionem. Naczynie przykrywamy i dusimy danie na małym ogniu przez około 45 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie. W przypadku, gdy sos wydaje nam się zbyt rzadki, możemy opcjonalnie zagęścić go 1 łyżką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Czytaj również: Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości
Tak przygotowane danie jednogarnkowe jest na tyle uniwersalne, że możemy podawać je z wieloma różnymi dodatkami. Często gulasz serwowany jest z ziemniakami. Dobrze współgra również z dodatkami, takimi jak kopytka, gnocchi czy kluski śląskie.
Gulasz ze schabu świetnie smakuje także z ryżem, zwłaszcza ryżem basmati lub jaśminowym. Wiele osób podaje go również z kaszą. W tym przypadku możemy postawić na bulgur, kaszę gryczaną lub jęczmienną.
Warto również taki obiad urozmaicić o dodatek świeżej surówki, mizerii czy sałatki wiosennej. Dzięki temu zyskamy pełnowartościowy i sycący posiłek.
Zobacz też:
Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik
Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki