Reklama
Reklama

Czekolada na wytrawnie? Poznaj przepis, który zmieni twoje podejście do kakao

Czekolada kojarzy nam się ze słodkimi deserami. Co, jednak gdyby dodać ją do dań wytrawnych? Okazuje się, że możemy uzyskać w ten sposób aromatyczną potrawę o głębokim smaku. Podpowiadamy, do jakich dań warto dodać czekoladę i co można z niej przyrządzić, aby poznać ją z zupełnie nowej strony.

Widząc czekoladę, myślimy od razu o deserach. Warto jednak wypróbować ten produkt w nowej odsłonie i dodać go do dań wytrawnych, dzięki czemu pogłębimy ich smak. Pomysłów na wykorzystanie czekolady w ten sposób jest naprawdę wiele. Sprawdź, co można z niej przyrządzić.

Jaką czekoladę wybierać do dań wytrawnych? Na to zwróć uwagę

Chcąc przygotować dania wytrawne z użyciem czekolady, musimy pamiętać o kilku ważnych kwestiach podczas wyboru konkretnego produktu, który wykorzystamy do gotowania. Kupując czekoladę do przyrządzania jej na wytrawnie, pamiętajmy, by:

  • Nie wybierać czekolad z dodatkami w postaci orzechów czy owoców.
  • Kupować czekoladę o wysokiej zawartości kakao, minimum 70 proc.
  • Eksperymentować z różnymi rodzajami czekolady - gorzką, białą czy mleczną. Dzięki temu odkryjemy, która z nich lepiej smakuje z konkretnymi potrawami.
  • Unikać wyrobów czekoladopodobnych.

Jakie dania wytrawne możemy przygotować z użyciem czekolady? Te pomysły są nietypowe i niezwykle smaczne

Wykorzystując czekoladę, możemy przygotować wiele smacznych dań wytrawnych. Jednym z nich jest klasyczna potrawa z kuchni meksykańskiej, czyli sos mole. Możemy do niego użyć kurczaka, tofu lub wieprzowiny.

Czekolada świetnie będzie współgrała również z chili con carne. Dodanie odrobiny gorzkiej czekolady do tradycyjnej wersji tego dania, pozwoli wydobyć z niego głębszy smak. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie czekoladowego sosu BBQ, który idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Czekolada w tym przypadku dodaje do sosu bogatszego aromatu.

Z pomocą czekolady możemy także przyrządzić kremowe risotto, które podbije serce niejednego smakosza. Poza wyżej wymienionymi daniami możemy eksperymentować na wiele sposobów. W szczególności dobrym połączeniem jest coś, co może wydawać się zaskakujące, czyli czekolada i mięso. Świetnie współgra ona z mięsem białym, stekami wołowymi czy polędwiczkami wieprzowymi.

Czytaj również: Więcej nie posolisz ziemniaków. Wypróbuj tę mieszankę, a się w niej zakochasz

Czekoladowy zdrowy lunch - jak go przyrządzić?

Co ciekawe, czekolada może przydać nam się również do przygotowania smacznej sałatki, która świetnie sprawdzi się na szybki lunch lub przekąskę do pracy czy szkoły. Do przyrządzenia jej, będziemy potrzebowali:

  • 60 g sera feta,
  • 150 g rukoli,
  • 35 g  ciemnej czekolady,
  • garść orzechów włoskich,
  • dressing balsamiczny.

Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy ją z pokruszonym serem feta oraz orzechami. Na koniec dodajemy startą ciemną czekoladę, a całość skrapiamy dressingiem. Jest to zdrowe i niezwykle smaczne połączenie.

Zobacz też:

Tak zrobisz szybkie i puszyste jak chmurka ciasto czekoladowe. Kluczem 1 składnik

O niebo lepsza od marchewki z jabłkiem. Dziś zrób tę surówkę do obiadu

​Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania | przekąski | przepisy