Reklama
Reklama

​Ciasto na Wszystkich Świętych ma długą tradycję. Szkoda, że dziś mało kto o niej pamięta

Dzień Wszystkich Świętych zdecydowanej większości osób kojarzy się z pójściem na cmentarz i zapaleniem znicza bliskim, którzy zmarli. Oczywiście jest to główny punkt tego święta, ale warto zadbać również o czas po powrocie do domu. Poznaj przepis na proste i pyszne ciasto na Wszystkich Świętych i przygotuj je bliskim.

Ciasto na Wszystkich Świętych — składniki

Pieczenie chlebków zadusznych, znanych również jako powałki lub peretyczki, to tradycja, którą pielęgnowano przez wieki. Dziś już nikt tego nie robi, ale warto przygotować dla swoich bliskich coś słodkiego do zjedzenia po powrocie z cmentarza. Do przygotowania ciasta na Wszystkich Świętych będzie ci potrzebna:

  • 1 szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła (w tym 100 g zimnego),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 650 g mąki pszennej.

Niezwykle ważne jest podzielenie kostki masła na dwie części — jedna powinna być zimna i trzymana w lodówce, aż do użycia, z kolei drugą będziemy roztapiać.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Jak przygotować ciasto na Wszystkich Świętych?

Zacznij od przygotowania ciasta. Do rondelka włóż 100 g masła, rozpuść je, a następnie ostudź do temperatury pokojowej. Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru oraz drożdże — odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiej 500 g mąki, dodaj szczyptę soli, 100 g rozpuszczonego masła, 100 g cukru oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrób na gładką masę, przykryj ścierką i odstawa w ciepłe miejsce na około godzinę do półtora, by podwoiło swoją objętość. Pod koniec wyrastania przygotuj kruszonkę.

Sprawdź również: Ta przyprawia sprawia, że rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje

Do miski wsyp 100 g cukru, dodaj 100 g zimnego masła pokrojonego w kawałki oraz 150 g mąki pszennej. Utrzyj wszystko palcami do uzyskania kruszonki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do tortownicy. Posyp kruszonką i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż z wierzchu będzie lekko brązowe. Ciasto na Wszystkich Świętych możesz podawać zarówno jeszcze ciepłe, jak i po całkowitym przestudzeniu.

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy