Reklama
Reklama

​Ciasto bez pieczenia gotowe w 10 minut. Szybkie, tanie i niezwykle smaczne

W przypadku wielu ciast mamy do czynienia z pysznymi wypiekami, jednak często do ich przygotowania potrzeba dużej ilości składników, a także pracy i umiejętności cukierniczych. Co zrobić w sytuacji, gdy chcemy zjeść coś słodkiego, bez godzinnego przebywania w kuchni? Poznaj przepis na szybkie ciasto waniliowe bez pieczenia.

Pyszne ciasto waniliowe bez pieczenia — składniki

Do przygotowania szybkiego ciasta waniliowego bez pieczenia potrzebujesz tylko pięciu, podstawowych składników:

  • 2 łyżki cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 50 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • duże opakowanie herbatników (około 20-25 sztuk).

Jeśli nie masz w domu herbatników, najpierw przygotuj budyń, a gdy masa będzie się chłodziła, na spokojnie zdążysz iść do sklepu. Pamiętaj również, by masło było w temperaturze pokojowej, ale nie może być roztopione. Przygotuj także papier do pieczenia oraz blachę o wymiarach 14 × 20 cm (lub podobną).

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Jak przygotować najlepsze ciasto waniliowe bez pieczenia?

Z 500 ml zimnego mleka odlej ¼ szklanki, a resztę zagotuj. Budyń oraz cukier rozmieszaj w odstawionym mleku. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Przelej budyń do czystej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia (powinna osiągnąć temperaturę pokojową).

Gdy budyń przestygnie, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej jedną warstwę herbatników. Do budyniu dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i całość zmiksuj na jednolitą masę. Wylej krem budyniowy na warstwę herbatników, rozprowadź ją dokładnie i wyrównaj. Na wierzchu ciasta waniliowego wyłóż drugą warstwę herbatników. Włóż blachę do lodówki, by masa stężała, powinno to potrwać około godziny.

Sprawdź również: Czym zastąpić papier do pieczenia

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia