Chłodzi i dostarcza mnóstwa witamin. Zaserwuj gościom w czasie upałów
Chłodnik to doskonała propozycja na upalne dni. Smakuje wyśmienicie, przynosi orzeźwienie oraz dostarcza cenne składniki odżywcze. Największą popularnością cieszą się te zrobione z buraka lub ogórka. A gdyby tak spróbować zupełnie innego i nietypowego połączenia? Poznaj przepis na chłodnik truskawkowo-pomidorowy. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o recepturę.
Latem poszukiwane są wszelkie sposoby na orzeźwienie i poczucie przyjemnej, chłodnej ulgi. Dobrym rozwiązaniem jest zamiana ciepłych zup na chłodniki, które nie tylko wybornie smakują, ale również przynoszą upragnione ochłodzenie. Tego lata warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować połączenia truskawki i pomidorów.
Chłodnik to tradycyjna letnia zupa, idealna na upały. Lekka i orzeźwiająca, a przy tym dostarczająca mnóstwo witamin i minerałów. W tym sezonie warto postawić na coś zupełnie nowego. Zaskakujące połączenie truskawek i pomidorów stanie się twoim ulubionym.
Chłodnik truskawkowo-pomidorowy to doskonała propozycja na upalny dzień. Słodki smak truskawek po mistrzowsku współgra z kwaskowością pomidorów. Dzięki temu chłodnik przynosi orzeźwienie i jest dobrą propozycją na letni obiad... a może i deser.
Można podawać go w miseczce jako zupę lub w szklance w postaci koktajlu. To dobra propozycja na przekąskę dla przybyłych gości. Z pewnością będzie sporym zaskoczeniem, a finalnie nowym, ulubionym daniem. Warto nadmienić, że przygotowuje się go niezwykle szybko, przez co każdy sobie z tym poradzi. Chłodnik truskawkowo-pomidorowy to zdrowe, lekkie i smakowite danie. Jak je przygotować?
Zobacz również: Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne
Połączenie truskawek i pomidorów może wydawać się nieoczywiste, jednak oba te składniki doskonale się uzupełniają. Dodatnie pozostałych produktów podbija smak i nadaje chłodnikowi wyjątkowego aromatu, a także głębi smaku. To sycąca i smaczna propozycja na upalny dzień.
Do przygotowania chłodnika będą potrzebne następujące składniki:
- 250 g truskawek
- 250 g pomidorów
- ½ czerwonej papryki
- ½ ogórka zielonego
- Gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności obierz pomidory ze skórki i pokój je, usuwając ze środka szypułkę. To samo zrób z ogórkiem i papryką. Umyte truskawki wrzuć do kielicha, a następnie dodaj do nich przygotowane warzywa. Dorzuć tymianek bez łodygi, sól, pieprz, a także dwie łyżki oliwy.
Całość zblenduj, a następnie wsadź do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozlej chłodnik do miseczek lub szklanek, a następnie udekoruj miętą lub bazylią. Wyśmienity i przede wszystkim oryginalny chłodnik truskawkowo-pomidorowy jest już gotowy do podania.
Zobacz też:
Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu
Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce