Reklama
Reklama

Chłodzi i dostarcza mnóstwa witamin. Zaserwuj gościom w czasie upałów

Chłodnik to doskonała propozycja na upalne dni. Smakuje wyśmienicie, przynosi orzeźwienie oraz dostarcza cenne składniki odżywcze. Największą popularnością cieszą się te zrobione z buraka lub ogórka. A gdyby tak spróbować zupełnie innego i nietypowego połączenia? Poznaj przepis na chłodnik truskawkowo-pomidorowy. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o recepturę.

Latem poszukiwane są wszelkie sposoby na orzeźwienie i poczucie przyjemnej, chłodnej ulgi. Dobrym rozwiązaniem jest zamiana ciepłych zup na chłodniki, które nie tylko wybornie smakują, ale również przynoszą upragnione ochłodzenie. Tego lata warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować połączenia truskawki i pomidorów.  

Połączenie pomidorów i truskawek to smak tego lata  

Chłodnik to tradycyjna letnia zupa, idealna na upały. Lekka i orzeźwiająca, a przy tym dostarczająca mnóstwo witamin i minerałów. W tym sezonie warto postawić na coś zupełnie nowego. Zaskakujące połączenie truskawek i pomidorów stanie się twoim ulubionym.

Chłodnik truskawkowo-pomidorowy to doskonała propozycja na upalny dzień. Słodki smak truskawek po mistrzowsku współgra z kwaskowością pomidorów. Dzięki temu chłodnik przynosi orzeźwienie i jest dobrą propozycją na letni obiad... a może i deser.  

Można podawać go w miseczce jako zupę lub w szklance w postaci koktajlu. To dobra propozycja na przekąskę dla przybyłych gości. Z pewnością będzie sporym zaskoczeniem, a finalnie nowym, ulubionym daniem. Warto nadmienić, że przygotowuje się go niezwykle szybko, przez co każdy sobie z tym poradzi. Chłodnik truskawkowo-pomidorowy to zdrowe, lekkie i smakowite danie. Jak je przygotować?  

Zobacz również: Koniecznie dorzuć ten składnik do kiszenia ogórków. Będą chrupiące i smaczne

Przepis na chłodnik pomidorowo-truskawkowy

Połączenie truskawek i pomidorów może wydawać się nieoczywiste, jednak oba te składniki doskonale się uzupełniają. Dodatnie pozostałych produktów podbija smak i nadaje chłodnikowi wyjątkowego aromatu, a także głębi smaku. To sycąca i smaczna propozycja na upalny dzień.  

Do przygotowania chłodnika będą potrzebne następujące składniki:  

  • 250 g truskawek 
  • 250 g pomidorów  
  • ½ czerwonej papryki  
  • ½ ogórka zielonego  
  • Gałązka świeżego tymianku  
  • 2 łyżki oliwy  
  • Szczypta soli i pieprzu 

Sposób przygotowania:  

W pierwszej kolejności obierz pomidory ze skórki i pokój je, usuwając ze środka szypułkę. To samo zrób z ogórkiem i papryką. Umyte truskawki wrzuć do kielicha, a następnie dodaj do nich przygotowane warzywa. Dorzuć tymianek bez łodygi, sól, pieprz, a także dwie łyżki oliwy.  

Całość zblenduj, a następnie wsadź do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozlej chłodnik do miseczek lub szklanek, a następnie udekoruj miętą lub bazylią. Wyśmienity i przede wszystkim oryginalny chłodnik truskawkowo-pomidorowy jest już gotowy do podania. 

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | warzywa