By zrobić te bułki wystarczą 3 składniki. Rodzina zajada się nimi na okrągło
Na śniadania najlepsze są ciepłe, chrupiące i miękkie bułki. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Niestety pieczywo dostępne w supermarketach czy nawet niektórych piekarniach często rozczarowuje. Z kolei samodzielne wypiekanie bułek nie tylko wymaga czasu, ale i doświadczenia. Rozwiązaniem tego problemu są domowe bułki, które przygotujesz w 5 min z zaledwie 3 składników!
Podstawą szybkich domowych bułek jest jogurt skyr. To właśnie on odpowiada za miękkie wnętrze i chrupką skórkę. Dzięki niemu do swojego menu wprowadzisz dużą ilość białka. Koniecznie wypróbuj przepis na bułki ze skyra. Twoja rodzina oszaleje na ich punkcie.
Te bułki robi się szybko z zaledwie 3 składników. Ich podstawą jest naturalny jogurt skyr, dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym. Po wypieczeniu bułeczki mają chrupiącą skórkę, ale w środku pozostają miękkie i puszyste. Do przygotowania 5 bułek potrzebujesz:
- 200 g mąki pszennej,
- 430 g naturalnego serka typu skyr,
- łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przygotować bułki ze skyra? Wystarczy w misce wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać jednolite ciasto. Następnie na blaszce do pieczenia należy układać niewielkie kulki z ciasta. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, możesz podsypać je mąką.
Przeczytaj także: Najlepsze bułki śniadaniowe. Upiecz, a aromat będzie się unosił w całym bloku
Bułki piecz w piekarniku nastawionym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Gotowe bułeczki możesz przechowywać w lnianym woreczku. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większej liczby bułek i ich zamrożenie. Możesz to zrobić zarówno przed, jak i po upieczeniu.
Na wartość odżywczą bułek wpływa przede wszystkim jogurt skyr. Jest on źródłem większej ilości białka i mniejszej ilości kalorii niż zwykły jogurt. Znajdziemy w nim nie tylko żywe kultury bakterii, ale także witaminę D, witaminy z grupy B czy wapń.
Aby zwiększyć wartość odżywczą gotowych bułek, możesz także eksperymentować z mąką. Zastępując ją np. pełnoziarnistą mąką pszenną wprowadzić do swojego pieczywa większą ilość składników mineralnych i witamin.
Ekspresowe bułki ze skyra stanowią idealną propozycję na śniadanie. Jeszcze ciepłe, wyjęte z pieca świetnie komponują się z wędliną i warzywami takimi jak sałata, pomidor czy ogórek. Klasyczne kanapki możesz podawać swojej rodzinie tak samo, jak jajecznicę z dodatkiem ciepłych bułeczek ze skrya. Dzięki temu masz pewność, że otrzymują smaczne i wartościowe śniadanie.
Zobacz też:
Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień
Pij jesienią, by wzmocnić odporność. Przeziębienia będą cię omijać z daleka
Te owoce zawsze zbierała moja babcia. Dzisiaj sama robię z nich obłędny dżem