Reklama
Reklama

By zrobić te bułki wystarczą 3 składniki. Rodzina zajada się nimi na okrągło

Na śniadania najlepsze są ciepłe, chrupiące i miękkie bułki. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Niestety pieczywo dostępne w supermarketach czy nawet niektórych piekarniach często rozczarowuje. Z kolei samodzielne wypiekanie bułek nie tylko wymaga czasu, ale i doświadczenia. Rozwiązaniem tego problemu są domowe bułki, które przygotujesz w 5 min z zaledwie 3 składników!

Podstawą szybkich domowych bułek jest jogurt skyr. To właśnie on odpowiada za miękkie wnętrze i chrupką skórkę. Dzięki niemu do swojego menu wprowadzisz dużą ilość białka. Koniecznie wypróbuj przepis na bułki ze skyra. Twoja rodzina oszaleje na ich punkcie.

Przepis na bułki ze skyra

Te bułki robi się szybko z zaledwie 3 składników. Ich podstawą jest naturalny jogurt skyr, dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym. Po wypieczeniu bułeczki mają chrupiącą skórkę, ale w środku pozostają miękkie i puszyste. Do przygotowania 5 bułek potrzebujesz: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 430 g naturalnego serka typu skyr, 
  • łyżeczki proszku do pieczenia. 

Jak przygotować bułki ze skyra? Wystarczy w misce wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać jednolite ciasto. Następnie na blaszce do pieczenia należy układać niewielkie kulki z ciasta. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, możesz podsypać je mąką.  

Przeczytaj także: Najlepsze bułki śniadaniowe. Upiecz, a aromat będzie się unosił w całym bloku

Bułki piecz w piekarniku nastawionym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, aż nabiorą złocistego koloru.  

Gotowe bułeczki możesz przechowywać w lnianym woreczku. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większej liczby bułek i ich zamrożenie. Możesz to zrobić zarówno przed, jak i po upieczeniu.  

Wartości odżywcze ekspresowych bułek

Na wartość odżywczą bułek wpływa przede wszystkim jogurt skyr. Jest on źródłem większej ilości białka i mniejszej ilości kalorii niż zwykły jogurt. Znajdziemy w nim nie tylko żywe kultury bakterii, ale także witaminę D, witaminy z grupy B czy wapń.  

Aby zwiększyć wartość odżywczą gotowych bułek, możesz także eksperymentować z mąką. Zastępując ją np. pełnoziarnistą mąką pszenną wprowadzić do swojego pieczywa większą ilość składników mineralnych i witamin.  

Bułki ze skyra idealne na śniadanie

Ekspresowe bułki ze skyra stanowią idealną propozycję na śniadanie. Jeszcze ciepłe, wyjęte z pieca świetnie komponują się z wędliną i warzywami takimi jak sałata, pomidor czy ogórek. Klasyczne kanapki możesz podawać swojej rodzinie tak samo, jak jajecznicę z dodatkiem ciepłych bułeczek ze skrya. Dzięki temu masz pewność, że otrzymują smaczne i wartościowe śniadanie.  

Zobacz też:

Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień

​Pij jesienią, by wzmocnić odporność. Przeziębienia będą cię omijać z daleka

Te owoce zawsze zbierała moja babcia. Dzisiaj sama robię z nich obłędny dżem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie