Najlepsze bułki śniadaniowe. Upiecz, a aromat będzie się unosił w całym bloku
Nigdy więcej nie kupuj pieczywa w sklepie. Najlepsze bułki śniadaniowe możesz bowiem upiec samodzielnie w oparciu o prostą recepturę. Na pewno wyjdą smaczne, chrupiące i będą miały wspaniały aromat. Ich piękny zapach wyczują nawet zazdrosne sąsiadki, które co chwilę będą pytać cię o przepis.
Te domowe bułki są idealne na śniadanie, ale z powodzeniem możesz zjeść je również na lunch czy kolację. Na pewno nie pożałujesz również, delektując się nimi jak przekąską do kawy, albo zajadać podczas seansu filmowego. Są chrupiące i bardzo smaczne, a ich wyrazisty aromat po upieczeniu będzie unosił się w całym bloku.
Nie wahaj się więc długo, tylko zrób je samodzielnie, bo pokocha je cała twoja rodzina. Domownicy tak je pokochają, że nie obędzie się bez dokładki, a sąsiadki zaczną zaczepiać cię na korytarzu i prosić o przepis.
Może cię zainteresować: To tiramisu z malinami pokochają wszyscy goście. Szybkie i bez pieczenia
Zanim zabierzesz się za pieczenie, musisz zakupić niezbędne składniki, które będą ci potrzebne do przygotowania mini bułeczek śniadaniowych. Nie martw się o pieniądze, bo produktów na liście jest tylko kilka.
Składniki:
- mąka pszenna - 300 g
- suche drożdże - 7g
- cukier - 1 mała łyżeczka
- sól - 1 mała łyżeczka
- ciepła woda - 200 ml
- ser żółty - 100 g
- boczek - 100 g
Czytaj również: Tę pastę do kanapek w PRL-u jadło się na potęgę. Jest zdrowa i smaczna
Przygotowanie bułek śniadaniowych zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie. Później dodaj do nich cukier i odstaw miskę na 5 minut. W drugim, większym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą. Gdy je połączysz, dodaj rozczyn z drożdży oraz wodę. Później przystąp do wyrabiania ciasta. Jego uciskanie powinno ci to zająć 5-10 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Do ciasta dołóż starty ser żółty i boczek pokrojony w cienkie plasterki. Powyrabiaj je jeszcze przez chwilę, aby składniki równomiernie się połączyły, a później przykryj miskę ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Gdy podwoi objętość, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Uformuj dłońmi mini bułeczki, rolując ciasto w kulki i ułóż je obok siebie na formie. Daj im chwilę, rozgrzej piekarnik do 180°C, a gdy pieczywo wyrośnie, włóż je na blaszce do nagrzanego piekarnika. Piecz bułeczki przez około 20 minut.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru