Reklama
Reklama

Najlepsze bułki śniadaniowe. Upiecz, a aromat będzie się unosił w całym bloku

Nigdy więcej nie kupuj pieczywa w sklepie. Najlepsze bułki śniadaniowe możesz bowiem upiec samodzielnie w oparciu o prostą recepturę. Na pewno wyjdą smaczne, chrupiące i będą miały wspaniały aromat. Ich piękny zapach wyczują nawet zazdrosne sąsiadki, które co chwilę będą pytać cię o przepis.

Te domowe bułki są idealne na śniadanie, ale z powodzeniem możesz zjeść je również na lunch czy kolację. Na pewno nie pożałujesz również, delektując się nimi jak przekąską do kawy, albo zajadać podczas seansu filmowego. Są chrupiące i bardzo smaczne, a ich wyrazisty aromat po upieczeniu będzie unosił się w całym bloku. 

Nie wahaj się więc długo, tylko zrób je samodzielnie, bo pokocha je cała twoja rodzina. Domownicy tak je pokochają, że nie obędzie się bez dokładki, a sąsiadki zaczną zaczepiać cię na korytarzu i prosić o przepis.

Może cię zainteresować: To tiramisu z malinami pokochają wszyscy goście. Szybkie i bez pieczenia

Lista składników na najlepsze bułki śniadaniowe pod słońcem

Zanim zabierzesz się za pieczenie, musisz zakupić niezbędne składniki, które będą ci potrzebne do przygotowania mini bułeczek śniadaniowych. Nie martw się o pieniądze, bo produktów na liście jest tylko kilka. 

Składniki: 

  • mąka pszenna - 300 g
  • suche drożdże - 7g
  • cukier - 1 mała łyżeczka
  • sól - 1 mała łyżeczka
  • ciepła woda - 200 ml
  • ser żółty - 100 g
  • boczek - 100 g

Czytaj również: Tę pastę do kanapek w PRL-u jadło się na potęgę. Jest zdrowa i smaczna

Upiecz bułki według tego przepisu, a nie pożałujesz. Aromat będzie unosił się w całym bloku.

Przygotowanie bułek śniadaniowych zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie. Później dodaj do nich cukier i odstaw miskę na 5 minut. W drugim, większym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą. Gdy je połączysz, dodaj rozczyn z drożdży oraz wodę. Później przystąp do wyrabiania ciasta. Jego uciskanie powinno ci to zająć 5-10 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. 

Do ciasta dołóż starty ser żółty i boczek pokrojony w cienkie plasterki. Powyrabiaj je jeszcze przez chwilę, aby składniki równomiernie się połączyły, a później przykryj miskę ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Gdy podwoi objętość, wyłóż blachę papierem do pieczenia. 

Uformuj dłońmi mini bułeczki, rolując ciasto w kulki i ułóż je obok siebie na formie. Daj im chwilę, rozgrzej piekarnik do 180°C, a gdy pieczywo wyrośnie, włóż je na blaszce do nagrzanego piekarnika. Piecz bułeczki przez około 20 minut.

Zobacz też:

​Moja babcia dodaje ten składnik do dżemu truskawkowego. Cała rodzina prosi o przepis

Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę

​Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczniejsze i zdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie