To tiramisu z malinami pokochają wszyscy goście. Szybkie i bez pieczenia
Tiramisu to włoski deser, którego smak znany jest na całym świecie. Nie przepadasz za połączeniem biszkoptów z mocną kawą i serkiem mascarpone lub znudziła ci się już klasyczna wersja? Przygotuj to malinowe tiramisu, a ty i twoja rodzina będziecie zachwyceni.
Malinowe tiramisu to odświeżona wersja znanemu wszystkim tradycyjnego tiramisu. Słodki smak przełamywany jest przez kwaskowe maliny, które dodatkowo nadają całości ciekawego, kolorowego wyglądu. To świetna opcja nie tylko dla tych, który nie lubią klasycznego włoskiego deseru, ale też dla tych, którzy nie mogą pić mocnej kawy lub tych, którzy wolą owocowe smaki.
Już niedługo rozpocznie się sezon na maliny, co oznacza niższe ceny w sklepach. To będzie świetna okazja do wykonania malinowego tiramisu, choć możesz też użyć malin mrożonych. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Lista składników na malinowe tiramisu została podzielona na trzy części. Na pierwszą z nich złożyły się produktu potrzebne do kremu, na drugą produkty na sos owocowy, a ostatnia część to dodatki.
Do przygotowania kremu wykorzystasz:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstaktu waniliowego.
Sos malinowy zrobisz z:
- 2 szklanek malin (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczek cukru pudru.
Na koniec jako dodatek wykorzystasz 1 tabliczkę gorzkiej czekolady. Do tego wszystkie potrzebować będziesz również formę do ciasta.
Czytaj także: Beza Pavlova z przepisu Anny Starmach. Wychodzi idealnie chrupiąca i delikatna
Naczynie, w którym będziesz przygotowywać krem umieść w lodówce. Świeże maliny umyj i osusz. Gdy przeschną, włóż je do zamrażalnika. W przypadku wybrania malin mrożonych tę część pomiń.
Do schłodzonego, wysokiego naczynia włóż zimny serek mascarpone, dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj mikserem, stopniowo zwiększając jego moc. Po 2 minutach zacznij dolewać schłodzoną śmietankę kremówkę 36%. Całość ubijaj jeszcze przez około 4 minuty. Naczynie z kremem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Maliny wyjmij z zamrażalnika i przełóż do miski. Do nich dolej zimną wodę i dosyp cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
Kolejnym krokiem będzie roztapianie czekolady. Możesz to zrobić poprzez powolne rozgrzewanie jej w kuchence mikrofalowej. Bezpieczniejszym sposobem będzie jednak kąpiel wodna. W tym celu na garnku z gorącą wodą ustaw miskę i do niej wsyp kawałki czekolady. Masę cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Przygotowaną blachę do ciasta wyłóż folią spożywczą. Biszkopty obtaczaj w musie malinowym i wyłóż tak, aby całe dno foremki było nimi pokryte. Na tę warstwę wylej odrobinę roztopionej czekolady.
Po chwili zacznij wylewać połowę zimnego kremu. Na nim ułóż następną warstwę biszkoptów zamoczonych w musie malinowym i ponownie polej te czekoladą. Na koniec wyłóż pozostały krem i czekoladę.
Malinowe tiramisu udekoruj świeżymi lub mrożonymi malinami. Na koniec przykryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie deser jest gotowy do podania.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia