Reklama
Reklama

Beza Pavlova z przepisu Anny Starmach. Wychodzi idealnie chrupiąca i delikatna

Beza Pavlova to dla wielu osób ulubiony deser. Idealnie współgra ze świeżymi owocami, będąc prawdziwą ucztą dla podniebienia. Niestety jej przygotowanie może być sporym wyzwaniem. Na szczęście z pomocą nadchodzi przepis Ani Starmach, dzięki któremu zrobienie idealnej bezy stanie się zdecydowanie prostsze. Sprawdź, w czym tkwi sekret.  

Idealnie chrupka beza w połączeniu ze świeżymi owocami to propozycja na deser, na którego myśl aż ślinka cieknie. Warto więc dowiedzieć się, jak ją przygotować, zwłaszcza że wkrótce rozpoczyna się sezon na różne owoce. To będzie więc najlepszy moment na częste przygotowanie bezy Pavlova. Niezapomniane doznania smakowe z pewnością są gwarantowane. 

Sposób na idealną bezę 

Beza Pavlova swoją nazwę otrzymała od nazwiska słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Od tego czasu cieszy podniebienia, zachwycając swoją chrupkością i delikatną konsystencją. Choć jest ulubionym słodkim przysmakiem wielu osób, mało kto decyduje się na jej przygotowanie.  

A to wszystko przez obawę czy beza dobrze się wypiecze i będzie idealnie chrupiąca. Wystarczy jednak pamiętać o kilku zasadach oraz postępować dokładnie według przepisu. Ten od Ani Starmach z pewnością sprawi, że przygotowanie tej słodkości stanie się zdecydowanie prostsze.  

Kluczem do zrobienia wyśmienitej bezy są dwa składniki, którymi są białka jajek oraz cukier. Najlepiej, aby białka były świeże i z dokładną starannością oddzielone od żółtek. Przed ich ubiciem dobrze zadbać, aby ich temperatura była pokojowa. Jeśli chodzi o cukier, najlepszy będzie granulowany lub drobny.  

Sprawdź również: Zielony sernik matcha. Zachwyca wyglądem i smakiem, a do tego jest prosty w przygotowaniu

Jak przygotować bezę Pavlova według przepisu Ani Starmach? 

Zadbanie o odpowiednie składniki zdecydowanie zwiększa szansę na udaną bezę. Ważne, aby podczas przygotowań zadbać o wyeliminowanie tłuszczu, dlatego tak ważne jest dokładne oddzielenie białek od żółtek. Warto przed przystąpieniem do działań odtłuścić również naczynie, w którym będzie ubijana piana.  

Dokładne kroki, których warto się trzymać podczas wykonywania bezy, uwzględnia w swoim przepisie znana kucharka, Ania Starmach. Do przygotowania bezy według jej przepisu będą potrzebne następujące składniki:  

  •  6 białek  
  • 300 g drobnego cukru  
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  

Składniki na krem: 

  • 400 ml śmietanki krówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka cukru waniliowego  
  • 1 łyżka cukru pudru  
  • Ulubione owoce (truskawki, borówki, maliny, itp.) 

Sposób przygotowania:  

Białka w temperaturze pokojowej ubij na sztywno. Pod koniec stopniowo rozpocznij dosypywanie cukru. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Tak ubite białka przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.  

Rozgrzej piekarnik do 175 st. C i wsadź do niego wyłożoną pianę, jednocześnie zmniejszając temperaturę do 150 st. C. Wypiekaj bezę przez 1,5 godziny. Po upływie czasu gotową bezę pozostaw w piekarniku aż do wystygnięcia.  

W tym czasie można przejść do przygotowania kremu. W tym celu ubij na sztywno schłodzoną śmietankę, a następnie dodaj do niej serek mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec wyłóż krem na ostudzoną bezę, a następnie udekoruj ją ulubionymi owocami.  

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy