Blenduję te trzy składniki i mam pełnowartościowe śniadanie. Przepis na błyskawiczny omlet
Szukasz pomysłu na szybkie, pyszne i pełnowartościowe śniadanie? Jeśli rano masz mało czasu, to koniecznie zrób sycący i błyskawiczny omlet na bazie serka wiejskiego. Przygotujesz go w prosty sposób, a jego smak zachwyci każdego miłośnika jajecznych placków. Już teraz sprawdź przepis.
Przygotowanie śniadania nie zawsze musi pochłaniać mnóstwo czasu. Osoby, które chcą pospać dłużej, powinny poszukać przepisów na błyskawiczne dania. Taki jest omlet z serka wiejskiego. Nie dość, że zrobisz go szybko, to jeszcze nasyci cię na długo, zaspokajając nawet największy, poranny głód.
Ważnym składnikiem w naszym omlecie jest serek wiejski. To właśnie on zapewnia plackowi kremową konsystencję i wspaniały smak. Ponadto korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Dostarcza dużo białka, a także witaminy A i B oraz minerały tj. selen, fosfor i wapń. Po jego spożyciu rośnie uczucie sytości, ten produkt stanowi ważny element w diecie odchudzającej.
Oprócz serka wiejskiego potrzebujemy jeszcze dwóch składników, które każdy z nas ma w kuchni. Ponadto potrzebny będzie tłuszcz do smażenia.
Składniki na omlet:
- 100 g serka wiejskiego, najlepiej drobnoziarnisty;
- 2 jajka;
- 2 łyżki otrębów owsianych.
Otręby owsiane możemy zastąpić mąką pszenną lub gryczaną. Omlet dekorujemy ulubionymi dodatkami, które jeszcze bardziej wzbogacą jego smak. Warto posmarować go serkiem wiejskim, jogurtem naturalnym, dżemem lub masłem orzechowym. Polecamy rozsypać na nim płatki migdałowe albo orzechy włoskie oraz owoce np. maliny, borówki czy truskawki.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci
Ten błyskawiczny omlet zrobimy w trzech, prostych krokach. Oto dokładny przepis na placka z serkiem wiejskim:
- Na początek należy zblendować serek wiejski z jajkami i otrębami owsianymi. W czasie blendowania rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy ją np. olejem kokosowym.
- Zblendowaną masę wylewamy na patelnię i i smażymy ciasto z jednej i drugiej strony, do momentu zarumienienia.
- Na koniec smarujemy omlet ulubionymi dodatkami i dekorujemy dowolnymi owocami.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia