Reklama
Reklama

Bardziej jesiennego śniadania nie jadłeś. Ten omlet to idealny przepis na chłodne dni

Jesień to okres kojarzący się z mocnym aromatem cynamonu w kuchni. Zazwyczaj przygotowujemy wypieki, używając tego smacznego produktu. Jednak jeśli mamy ochotę na prawdziwie jesienne i szybkie śniadanie, to możemy przygotować pyszny i łatwy do zrobienia omlet cynamonkę. Smakuje nieziemsko i jest bardzo sycący. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Omlet to częsty wybór na śniadanie, jeśli jednak mamy ochotę wzbogacić go o jesienne smaki, warto sięgnąć po cynamon. Dzięki temu przygotujemy pyszny i nietypowy omlet o smaku cynamonek. Jest on delikatnie puszysty i wspaniale łączy w sobie wszystkie smaki. Co więcej, zrobimy go w zaledwie chwilę, a aromat cynamonu będzie unosił się w naszym domu przez cały dzień. Omlet ten możemy wzbogacić o dodatek świeżych owoców, jogurt naturalny czy syrop klonowy.

Dlaczego warto jeść cynamon? To nie tylko smaczny dodatek

Cynamon, który nieodłącznie kojarzy się z jesiennym czasem, jest nie tylko bardzo smaczny i aromatyczny, ale i świetnie wpływa na naszą kondycję zdrowotną. Ma one wiele cennych właściwości, które sprawiają, że warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Okazuje się bowiem, że cynamon:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • przyspiesza metabolizm,
  • łagodzi ból brzucha,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi zgagę i wzdęcia,
  • działa przeciwbólowo,
  • poprawia apetyt,
  • ułatwia przyswajanie składników odżywczych,
  • działa rozgrzewająco.

Czytaj również: Jesienią dodaj do rosołu. Zapomnisz o przeziębieniu i złym samopoczuciu

Omlet cynamonka - jak go przygotować? Ten przepis jest niezawodny

Cynamonki są jednym z najpopularniejszych jesiennych deserów. Jednak jeśli nie mamy czasu ich przyrządzać, to możemy przenieść ich smak na śniadaniową wersję, przygotowując omlet cynamonkę. Dzięki temu dobrze i smacznie zaczniemy dzień. Oto co, potrzebujemy do przyrządzenia omleta:

składniki na ciasto:

  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Produkty na masę cynamonową:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 10 g masła,
  • 12 g ksylitolu.

Przygotowanie omleta cynamonki rozpoczynamy od wbicia do miski jajek i wymieszania ich z jogurtem naturalnym oraz ksylitolem. Dodajemy do tego mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto, pozbawione grudek.

Wylewamy je na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Omlet należy smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, przez kilka minut. W tym samym czasie mieszamy w szklance rozpuszczone masło, cynamon oraz ksylitol. Łączymy składniki, aż powstanie gładka masa.

Tak przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na wierzchu omleta, tworząc spiralny wzór, taki jak na cynamonowych bułeczkach. Następnie omlet przekładamy ostrożnie na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty i gotowe!

Zobacz też:

​Gołąbki po turecku są lepsze niż tradycyjne. Jedna przyprawa "robi robotę"

To ciasto czekoladowe zrobisz bez mąki z 4 składników. Jest miękkie jak chmurka

​Dietetyczne jesienne orzotto. Tylko 4 składniki i cudowny smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy