To ciasto czekoladowe zrobisz bez mąki z 4 składników. Jest miękkie jak chmurka
Masz ochotę na ciasto czekoladowe, ale niestety skończyła ci się mąka? Nie martw się, bo ten pyszny słodki deser możesz przygotować również bez tego produktu. Wystarczą cztery inne popularne składniki, które najprawdopodobniej masz w swojej kuchni. Wypiek w tej wersji będzie idealny do jesiennej herbaty i kawy z mlekiem.
Ciasto czekoladowe miękkie jak chmurka bez grama mąki? To możliwe, jeśli tylko skorzystasz z tego krążącego po sieci przepisu. Twój wypiek na pewno będzie smaczny i słodki, a jednocześnie subtelnie kwaskowaty i bez grama glutenu (o ile użyjesz odpowiedniego proszku do pieczenia).
Idealnie nada się do kawy, uwielbianej przez wiele osób bawarki lub klasycznej ciepłej rozgrzewającej herbaty na chłodne jesienne dni. Twoi znajomi na pewno je pokochają, bo smakuje wyśmienicie i potrzebujesz tylko czterech tanich składników, aby je przygotować.
Może cię zainteresować: Bije na głowę zwykłą owsiankę. Jesienią jem z różnymi dodatkami i nie choruję
Ilu cukierników, tyle wariantów na ciasto czekoladowe. Dlaczego by więc nie przygotować wypieku bez mąki na bazie popularnych owoców, a dokładniej jabłek, które często goszczą w polskich kuchniach, więc na pewno i ty masz je w swoim domu?
Składniki na ciasto czekoladowe bez mąki:
- jabłka - 2 sztuki
- jajka - 2 sztuki
- kakao - około 50 gram (dobra jakość)
- proszek do pieczenia (bezglutenowy)
Gdy upewnisz się, że masz w domu wymienione wyżej składniki, możesz zabrać się za przygotowanie bezglutenowego ciasta czekoladowego. Na początek wyjmij z lodówki jajka, poczekaj chwilę i oddziel jajka od białek, które następnie powinieneś wstawić do lodówki (same białka).
Następnie obierz jabłka, pousuwaj z nich gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałki. Przełóż je do blendera wraz z żółtkami i zmiksuj. Później dodaj jeszcze kakao i proszek do pieczenia i ponownie zblenduj składniki. Białka wyjmij z lodówki i ubij na sztywno, wmieszaj je szkatułką do czekoladowej masy.
Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia (najlepiej niewielkiej i kwadratowej), włóż do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut ustawionego w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Poczekaj, aż ostygnie i, jeśli chcesz, udekoruj ciasto czekoladowe polewą lub syropem klonowym.
Czytaj również: "Owoc aniołów" ma masę witamin, lecz w Polsce mało kto po niego sięga
Jeśli do użyjesz odpowiednich jabłek, twoje ciasto czekoladowe będzie jeszcze smaczniejsze. Najlepiej sprawdzą się odmiany słodkie - ligol, szampion albo malinówka, ale możesz także wykorzystać popularne papierówki czy bardziej kwaskowate odmiany. Możesz wykorzystać także gotowy mus jabłkowy.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki