Reklama
Reklama

​Dietetyczne jesienne orzotto. Tylko 4 składniki i cudowny smak

Jesień to bez wątpienia cudowny czas w kuchni. Oprócz pachnących cynamonem słodkich wypieków możemy także przygotować pyszne dania na słono. Co więcej, nie musi się to wiązać z uszczerbkiem na naszej diecie. Poznaj przepis na dietetyczne orzotto ze szpinakiem, które zrobisz w kilka minut i tylko z czterech składników.

Dietetyczne orzotto ze szpinakiem — składniki

Ten przepis jest idealnym połączeniem tego, czego większość osób poszukuje w kuchni. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, nie jest także czasochłonne ani trudne do wykonania. Do przygotowania dietetycznego orzotto ze szpinakiem będzie ci potrzebna:

  • 1 szklanka makaronu orzo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki miękkiego serka koziego,
  • 2 szklanki wody,
  • 4 garści świeżego szpinaku,
  • 6 plastrów suszonych pomidorów,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Makaron orzo przypomina kształtem ryż i jest dostępny w większości sklepów spożywczych w Polsce. Z kolei, jeśli wolisz, możesz zastąpić serek kozi inny serkiem, tylko pamiętaj, by był to ser tłusty.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Jak przygotować dietetyczne orzotto ze szpinakiem?

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron orzo, dodaj serek, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Orzotto przypraw solą, pieprzem oraz oregano. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze raz wymieszaj i nakładaj na talerz. Dietetyczne orzotto ze szpinakiem podawaj z porcją surowych warzyw. Świetnie w tym przypadku sprawdzą się, chociażby pomidorki koktajlowe. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą także posypać orzotto parmezanem.

Zobacz też:

​Połącz kurczaka z serem i ziołami. Cała rodzina będzie zajadać się tym obiadem

​To najlepsza zupa, gdy złapie nas przeziębienie. Wcale nie chodzi o rosół

Usuń ogryzki i zalej jabłka ciastem. Więcej nie zrobisz zwyklej szarlotki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy